Uppsala Fria

Diskussion väcks kring tiggare på Uppsalas gator

Nu på söndag, den 10 mars, bjuder Uppsala domkyrkoförsamling in till den första av tre söndagar i mars då temasamtal äger rum i Katedralkaféet. Diskussionerna kommer att beröra ämnen som välfärd, samhällsansvar och världens orättvisor.

Tematiteln för kommande söndag är ”Jag var hungrig och ni gav mig att äta – ska jag ge till tiggaren på gatan?”. Bakgrunden till samtalet är den situation som blivit allt mer påtaglig i Uppsala, nämligen att antalet personer som tigger på gatan har ökat markant de senaste åren, och frågan hur man ska förhålla sig till denna.

– Vi har människor som sitter och tigger pengar till mat, eller som inte har någonstans att ta vägen som sitter och ropar efter oss. Vi vill skapa yta för att prata om den här situationen, säger Johan Nilsson på Uppsala domkyrkoförsamling.

Genom arrangemanget hoppas man ge de människor som kommer en möjlighet att ventilera dessa frågor och få höra andras uppfattning. Därför har en bredd av människor som representerar olika läger bjudits in för att ge sin syn på saken. I söndagens samtal deltar prästen Carin Åblad Lundström, som arbetar med sopmässan för hemlösa, Uppsala stadsmissions fältarbetare Michael Liliequist, Jesuitprästen Philip Geister samt kommunalrådet Stefan Hanna i ett samtal lett av Siewert Öholm.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Växande antal tiggare – en fråga om ansvar

Under de senaste åren har tiggarna på Uppsalas gator blivit ett allt vanligare inslag i stadslivet. Många av dem är människor som kommit hit genom EU:s fria rörlighet för att söka arbete, i hopp om ett bättre liv. Istället hamnar de på gatan, utan samma rätt till det sociala skyddsnät som finns för svenska medborgare.

Uppsala Fria

Ny feministisk framtoning för V i Uppsala län

Feministisk, socialistisk och organisatorisk – så beskrivs inriktningen för den verksamhetsplan som Vänsterpartiet i Uppsala län antog under distriktsårskonferensen i Enköping söndagen 17 mars. Samtidigt omvaldes Jeanette Escanilla till ordförandeposten.

Uppsala Fria

Negativ spiral i Sävja måste vändas

Det var under förra helgen som Sävjaskolans bibliotek sattes i brand. En händelse i en rad negativa händelser som har kommit att drabba området på en ganska kort tid.

Uppsala Fria

”Sifferjakten kan leda till dåliga beslut”

Papperslösa

Antalet verkställda utvisningar ska öka. Det har regeringen bestämt och påpekat flera gånger genom åren. "Polisförbundet har under lång tid kritiserat den 'pinnjakt' som råder inom polisen", säger Lena Nitz.

Skånes Fria

Omstritt uppdrag för djurparker

I en vacker bokskog utanför Höör hålls ett 80-tal olika djurarter i fångenskap för människans beskådan. Ett hjälpmedel för att skapa empati och respekt för djur och natur, enligt Anna Blinkowski, djursamordnare på Skånes djurpark. Ett sätt att legitimera förtryck i alla dess former, hävdar Helena Pedersen, forskare i pedagogik och kritiska djurstudier vid Malmö högskola.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu