Fria Tidningen

”Vi följer lagar och regler”

Bristande säkerhetsrutiner och högt tempo gjorde det till en tidsfråga innan en allvarlig olycka skulle inträffa. Det hävdar flera av arbetarna som bygger Stora Ensos stora massabruk i Montes del Plata i Uruguay. Men Stora Enso avvisar kritiken.

– Självklart beklagar vi att det har inträffat en dödsolycka. Det ser vi väldigt allvarligt på. Men det har förekommit uppgifter att det inte skulle ha funnits säkerhetsutrustning på platsen, och det är fel. Den här personen som avled var utbildad för att arbeta på hög höjd och hade säkerhetssele på sig, säger Jonas Nordlund, pressansvarig på Stora Enso i Sverige.

Hur vet ni det?

– Vi vet att han hade det och nu pågår det en utredning för att ta på hur olyckan gick till. Vår avsikt med att städa efter olyckan var absolut inte att röja undan bevis, som det har antytts. När det beslutet togs visste man ännu inte att det var en dödsolycka som inträffat.

Om säkerhetsföreskrifterna följs, hur kan en sådan här olycka inträffa?

– Vi får se vad den här utredningen visar, men det fanns säkerhetsutrustning på plats och vi anser att säkerhet är högsta prioritet. Vi följer den lagstiftning och de regler som gäller.

Arbetare på platsen menar att det har inträffat flera olyckor på grund av det höga arbetstempot och att personer har tvingats arbeta fast de är skadade. Hur ser du på det?

– De uppgifterna känner inte jag till. Men ett resultat av den här olyckan är att facket och arbetsledningen träffat en uppgörelse för att förbättra säkerhetsarbetet, där man från fackligt håll fått större möjligheter att gå in och ställa krav.

På vilket sätt kontrollerar ni att era underleverantörer också följer lagar och regler?

– Vi har utbildning för all personal på plats och därmed också underleverantörer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu