Göteborgs Fria

Kommunala bostadsbolag svartlistar hyresgäster

Sjukdomar, "etnisk" bakgrund och kränkande omdömen. Det är vad Göteborgs kommunala bostadsbolag har registrerat i hyresgästregistret under flera år, avslöjar Västnytt.

Bostadsbolaget, Poseidon, Familjebostäder och Gårdstensbostäder. De är alla kommunala bolag som har registrerat känsliga uppgifter om sina hyresgäster. Bland annat har sjukdomar, missbruk och omdömen som "mytoman" och "förvirrad" antecknats. Det avslöjade SVT:s Västnytt på onsdagen. Hyregästers hemländer och resor till hemländer har också registrerats.

Gårdstensbostäder har också svartlistat hyresgäster, bland annat med följande notering: ”Denna hyresgäst, eller dennes barn eller släktingar, skall aldrig någonsin bli erbjuden byte av lägenhet”. 

Michael Pirosanto, tillförordnad vd för Gårdstensbostäder, säger först till Västnytt att anteckningarna har gjorts för att bolaget ska "kunna driva ärenden i hyresnämnden. Till exempel olovlig andrahandsuthyrning", men säger sedan att det är beklagligt och att noteringarna nu är borttagna.

Att registers känsliga personuppgifter, som sjukdom och etnicitet utan samtycke är olagligt, och bostadsbolagen kan därför dömas till skadestånd.

Anneli Snobl är vd för Framtiden, som är de kommunala bostadsbolagens moderbolag.

– Vi ska följa personuppgiftslagen och det har vi uppenbarligen inte gjort till hundra procent. Men nu finns inte den känsliga informationen lagrad någonstans. Allt är borttaget, säger Anneli Snobl, vd för Framtiden, som är de kommunala bostadsbolagens moderbolag, säger hon till Västnytt.

Hyresgästföreningens tillförordnadregionchef Pedram Kouchakpour kräver nu att hyresgäster ska kunna begära ut den eventuellt lagrade informationen om dem själva.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu