Fria Tidningen

Nya protester i Jordanien

Tusentals deltog i fortsatta protester i Jordanien på onsdagen. I Amman bröt kravaller ut och i landets andra största stad Irbid dödades en demonstrant under oklara omständigheter.

Säkerhetsstyrkor använde tårgas och vattenkanoner för att hindra ett par tusen demonstranter att nå en viktig korsning i centrala Amman på onsdagskvällen, under den andra dagen av protester mot avskaffade bränslesubventioner. Polisens attack följdes av flera timmar av kravaller. Slagord som ”folket vill att regimen ska falla” och ”Abdullah son av Hussein, var finns Jordaniens pengar?” ekade mellan husväggarna i det populära shoppingdistriktet Jebel Hussein.

 – Vi vill inte att Jordanien ska bli ett nytt Syrien. Men vi har inget val när de höjer priserna samtidigt som folk redan har svårt att hitta mat för dagen, säger Ali, en demonstrant i 30-årsåldern med en röd palestinasjal runt halsen.

 – Vår regeringen är skurkar och vet inte hur folket lever. Vi kan lika gärna låta USA och Israel komma hit och styra oss direkt.

Även på andra håll i landet ledde protester till våldsamma sammanstötningar med polisen och i byn Wasatiyeh utanför staden Irbid skördades det första dödsoffret när 22-årige Qais Omari sköts ihjäl av polis – enligt myndigheterna efter att ”beväpnade män” angripit en polisstation.

Ledaren för landets största politiska rörelse, Muslimska brödraskapet, beskrev protesterna som en ”väckarklocka” för kung Abdallah. Rörelsen kräver reformer av landets vallag och har sedan tidigare meddelat att man kommer att bojkotta parlamentsvalet i januari.

– Gatorna kokar av ilska och en explosion är på väg. Vi vill skapa en jordansk vår med lokal prägel, det vill säga reformer av systemet och demonstrationer som förblir fredliga, säger Zaki Bani Irsheid till nyhetsbyrån AP.

Aktivister på vänsterkanten betraktar dock Brödraskapets intentioner med stor misstänksamhet och jämför situationen med upproret i april 1989. Då slutade en serie protester mot den ekonomiska situationen med en politisk uppgörelse mellan kungen och Brödraskapet om reformer som stärkte den islamistiska oppositionens inflytande.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Jordanska protester skakar kungavälden

Höjda bränslepriser blev gnistan som tände en ny våg av protester i Jordanien. Nu tilltar kraven på politiska reformer – och slagord mot kungen sänder chockvågor genom de arabiska monarkierna.

Fria Tidningen

Upptrappad repression i Jordanien

Tiotusentals demonstrerade runt om i Jordanien på fredagen mot regeringens beslut att höja bränslepriserna. Men på kvällen förhindrade ett massivt säkerhetspådrag nya protester i centrala Amman.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu