Fria Tidningen

Minst 60 skadade i spanska protester

Fler än 60 personer skadades när spansk polis använde gummikulor och batonger för att skingra demonstranter som omringade parlamentet i tisdags i protest mot nedskärningar och stöd till banker.

Efter massprotesterna den 15 september som samlade hundratusentals spanjorer anslöt sig flera tusen till tisdagens demonstration - arrangerad av ungdomsrörelsen Los Indignados under slagordet "ockupera parlamentet". Efter att några av demonstranterna raserat delar av kravallstaketet som separerade dem från parlamentsbyggnaden gick kravallpolis till motattack med batonger och gummikulor för att rensa torget.

Enligt spanska myndigheter skadades minst 60 personer, varav 27 poliser, och 26 personer greps. Oberoende spanska medier och aktivister menar dock att antalet skadade var betydligt högre.

Demonstranterna menar att den konservativa regeringens sparpaket med lönesänkningar och höjd moms slår orättvist mot landets fattigaste. Samtidigt riktas ilska mot att EU erbjudit Spanien ett lån på 100 miljarder euro för att rädda landets krisdrabbade banker, som med sin vårdslösa långivning bidrog till den spekulationsdriven fastighetsbubbla under åren för finanskrisen.

"Upp med händerna, det här är ett rån" skanderade demonstranterna. Många av dem beskrev regeringen som "illegitim" och krävde att parlamentet ska upplösas.

- De har bestulit oss på vår demokrati, säger den 53-årige affärsinnehavaren Soledad Nunes till nyhetsbyrån AFP.

- Vi har förlorat vår frihet och vårat välfärdssystem med nedskärningarna inom sjukvård och utbildning. Jag har två döttrar och i år måste jag betala mycket mer för deras studier, säger hon.

På torsdagen presenterade den spanska regeringen planer för fortsatta nedskärningar under 2013, bland annat i form av frysta löner i den offentliga sektorn för tredje året i rad. Sparpaketet välkomnades av EU-kommissionären för ekonomiska frågor Olli Rehn, som konstaterade att de går längre än EU:s krav på den spanska regeringen. Han välkomnade i synnerhet bildandet av en oberoende myndighet för att övervaka statens finanser.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu