Stockholms Fria

En oas för unga graffitikonstnärer

I helgen drar gatukonsteventet Art of the streets igång på allvar och Södra teaterns Kägelbana fylls av såväl internationella och svenska konstnärer som debatterande politiker och en intresserad allmänhet. Men smygstarten gick redan för tre veckor sedan när sommarkollot Art of the streets camp sammanförde unga graffitikonstnärer med välkända målare i söderförorten Skarpnäck. SFT besökte kollot, insöp atmosfären och fick en pratstund med några av deltagarna.

På Art of the streets camp i Orhem utanför Skarpnäck har en workshop med Bleckan från Salong Betong (tatueringsstudion i Högdalen) precis avslutats. Flera av kollodeltagarna fotar sina alster med mobilkameror innan väggarna åter ska målas vita inför nästa workshop. Flera tar också bilder på sig själva och Bleckan. Graffitikollot är inne på sin andra dag av tre och stämningen är livad. I gräset står stora lådor fulla med sprayburkar.

När jag pratar med en av deltagarna är han noga med att han varken vill ha med sin bild, sitt namn eller sin ålder i artikeln. Graffiti är som bekant en kontroversiell konstart. Däremot pratar han gärna om varför han är här och hur det har gått hittills.

– Vi har precis övat stil med Bleckan, säger han. I går körde vi bland annat gubbar och karaktärer med Ikaroz. Och i eftermiddag kommer Hop Louie. Vi får måla med kända konstnärer, vilket är kul. För mig är det här den bästa helgen på sommaren.

Den hemlighetsfulle deltagaren säger att han tycker att det är bra att graffiti blir rumsrent, att det numera görs stora utställningar med gatukonst, till exempel den på Kulturhuset i Stockholm. Samtidigt tycker han att det ska hållas kvar på gatorna.

– Men graffiti kommer alltid att målas på gatorna också, och det kommer aldrig att bli lagligt. Jag målar dels för att det är kul och för att jag gillar konst, och dels för att stå emot det ruttna system vi lever i. Det här är mitt sätt.

Art of the Streets camp arrangeras av Graffitifrämjandet och Riksteatern för att ge unga graffitikonstnärer möjlighet att utveckla sitt konstnärskap i nolltoleransens Stockholm. I år anordnas det för första gången och 12 ungdomar deltar. De bor ute i Orhem över helgen och målar hela dagarna. Hugo Röjgård, ordförande i Graffitifrämjandet, är nöjd med att kunna hjälpa folk att måla på ett ställe där de inte möts av motstånd.

– Stockholms stad äger inte det här stället, säger Hugo Röjgård. De kan inte komma hit och tvätta bort målningarna. Tack vare att Riksteatern är med och finansierar kan de här ungdomarna få vara på en fördomsfri plats i några dagar och skapa 100 procent av tiden.

Graffitifrämjandet arbetar för att höja graffitins status som konstart och sprida kunskap om graffiti och gatukonst. De vill bland annat att varje stad ska ha minst en öppen vägg där vem som helst får måla och rita. Graffitikollot är en förlängning av det omdebatterade konventet Art of the streets, som i helgen för tredje året i rad anordnar workshops, debatter och en öppen vägg på Kägelbanan vid Södra teatern i Stockholm. Efter helgen ger man sig ut på Sverigeturné. Men nu är kollot i full gång och Hugo Röjgård har förvånats över den tacksamhet som föräldrar till de unga deltagarna har uttryckt.

– De har hört av sig och sagt att de vet att deras barn älskar att måla. De kan inte stoppa dem från den här hobbyn men har heller inga villor med bakgårdar där de kan låta barnen måla graffiti. Nu kunde de i alla fall ge sina barn en helg för 500 kronor.

Föga förvånande, åtminstone för mig, är merparten av deltagarna killar. Men Hugo Röjgård säger att många tjejer har hört av sig och varit intresserade.

– Den här helgen är det Pride, Stockholm music and arts-festivalen och mycket som händer. Om det inte hade krockat med annat så hade vi nog kunnat få hälften killar, hälften tjejer.

Jag går fram till väggen som luktar sprayfärg och är full av färgglada målningar. Där står en tjej och granskar det hon själv har målat. Tidigare har hon klottrat och ritat på papper hemma, men nu för första gången testat att måla på vägg.

– Det var svårt att gå direkt från papper till vägg men här kan man hitta sin stil och måla fritt, säger hon och skrattar generat med en nick mot sin målning. Jag märker att jag har utvecklats bara sedan i går. Jag vill bli konstnär men har dåligt självförtroende. Det är skönt att det inte är någon konkurrens här. Även om vissa är bättre så accepterar de att alla inte har hunnit måla lika mycket.

Strax samlas alla för att äta lunch och jag byter några snabba ord med en producent på Riksteatern, Ceylan Holago.

– Vi ville vidareutveckla Art of the streets och det här blev en rolig lösning. Vår förhoppning är att kollot ska växa och bli större för varje år. Det är få förunnat att måla ostört i Stockholm som ju har nolltolerans gentemot graffiti, säger hon.

Art of the streets camp 2012 ägde rum den 3–5 augusti i Orhem utanför Skarpnäck. Graffitikollot riktar sig till ungdomar i åldern 16–18 år och kommer förhoppningsvis att återkomma årligen.

Fakta: 

Graffitifrämjandet

Graffitifrämjandet blev Riksteaterförening 2011 och arbetar för att höja graffitins status som konstnärligt uttryck genom att sprida kunskap om graffiti, gatukonst och närliggande uttryck både lokalt och på riksnivå. Graffitifrämjandet arbetar också för att svenska städer ska utarbeta en toleranspolicy som innefattar graffiti och gatukonst som välkomna och självklara inslag i stadsbilden.

Källa: Riksteatern movement

Art of the streets Stockholm

Art of the streets på Kägelbanan vid Södra teatern är Sveriges största konvent för graffiti och gatukonst och arrangeras av Riksteatern. Den 25–26 augusti går konventet av stapeln för tredje året i rad. På programmet står workshops, fimvisningar och inte minst en öppen vägg där alla som vill kan uttrycka sin kreativitet. Nytt för i år är att väggen har en avdelning för barn och en annan där graffiticrews kan utföra i förväg planerade målningar i grupp. Arrangör är Riksteatern.

Källa: Riksteatern movement

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

Sommarkul på bondgård

På Stättareds 4H-gård utanför Kungsbacka får barn och unga lära sig om djur och natur.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu