Asylaktivist anmäler polisen | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Asylaktivist anmäler polisen

En polisbil körde in i Stefan Berg och körde fem kilometer med honom liggandes på motorhuven. Det rapporterade GFT förra veckan. Nu polisanmäler han polisen.

Det var i samband med tvångsavvisningen av Farhad Hajizada den 6 augusti som Stefan Berg befann sig utanför Migrationsverkets förvar i Kållered. Han protesterade mot avvisningen tillsammans med mellan 10-15 personer från Asylrörelsen, när en polisbil körde in i demonstrationen.

– Bilen fortsatte att accelerera, så jag hamnade på huven. Eftersom de inte saktade ner hade jag inget annat att välja på än att klamra mig fast, säger Stefan Berg.

Den civila polisbilen, som tre polisanställda samt Farhad Hajizada satt i, körde sedan runt i Kållered i fem kilometer med Stefan Berg på motorhuven.

– Det var riktigt otäckt, men det var först efteråt som jag insåg hur vårdslöst och överlagt det var. Kör man fem kilometer hinner man tänka efter. Det hade varit en annan sak om de stannat efter 50 meter och dragit av mig, men nu var det inte så, säger Stefan Berg, som polisanmälde polisen förra veckan.

Polisen har tidigare bekräftat händelsen och hänvisat till att de kände sig hotade. Till Västnytt säger polisens presstalesperson Peter Adlersson att polisbilen stannade flera gånger.

Något som inte stämmer enligt Stefan Berg.

Nu pågår en internutredning och polisen kan därför inte ge GFT några kommetarer.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Polisforskare: Rättsosäkert att poliser utreder varandra

Förra veckan skrev GFT om att få anmälningar mot poliser leder till åtal. Att poliser utreder poliser är rättsosäkert, menar polisforskaren Rolf Granér. Nu håller en ny polisorganisation på att tas fram – där internutredningarna trots kritiken hamnar direkt på polisens bord.

Kunde ha utvisats innan asylbeslut

Migrationsöverdomstolen stoppar utvisningen av Farhad Hajizada. Men det hade han aldrig fått veta om tvångsutvisningen till Afghanistan genomförts som planerat förra veckan. Hans juridiska ombud, Rashin Forotan fard, kritiserar den korta tid de fick för överklagan innan utvisningen.

Kommentar: När GT blev korvkiosk

Frågan är hur långt jippofieringen av media har gått när ett av Sveriges största mediehus, Bonnier, släpper det journalistiska arbetet för att ge sig ut på festival med väskan full av korv och köttbullar, skriver Elin Schwartz i en kommentar.

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2021 Göteborgs Fria