Kunde ha utvisats innan asylbeslut | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Kunde ha utvisats innan asylbeslut

Migrationsöverdomstolen stoppar utvisningen av Farhad Hajizada. Men det hade han aldrig fått veta om tvångsutvisningen till Afghanistan genomförts som planerat förra veckan. Hans juridiska ombud, Rashin Forotan fard, kritiserar den korta tid de fick för överklagan innan utvisningen.

Farhad Hajizada, nu 21 år, flydde från norra Afghanistan till Sverige för två år sedan. Efter att han konverterat till kristendom tog han emot flera dödshot, vilket tvingade honom på flykt.

– Min familj är muslimsk, men jag träffade en kristen grupp och konverterade sedan. Jag har kontakt med min mamma, men inte med någon annan i familjen, säger han.

Att konvertera till kristendom är straffbart i Afghanistan, enligt Amnesty International, och vid ett tillfälle blev Farhad Hajizada bortförd i en bil av tre personer i civila kläder, dock kände han igen en av personerna som en myndighetsperson. Personerna knivskar honom i ryggen.

De två senaste åren har Farhad Hajizada bott i Borås, men efter att ha fått avslag på asylansökan fördes han till migrationsverkets förvar i Kållered i juli i år. Snart därefter överklagade hans juridiska ombud Rashin Forotan fard avslaget, och fick veta att domen från migrationsdomstolen skulle komma den 3 augusti. Men hon fick inte domen förrän måndagen den 6 augusti. Då satt Farhad Hajizada redan i en polisbil på väg till Landvetters flygplats för att utvisas till Afghanistan.

Bilresan påminde honom om kidnappningen i Afghanistan, och han greps av panikångest.

– Jag trodde att jag skulle dö, säger han.

Piloten bedömde då att Farhad Hajizadas tillstånd var för dåligt för att kunna ta ombord honom på planet, och han fördes tillbaka till förvaret. Rashin Forotan fard kunde därefter skicka in överklagan till Migrationsöverdomstolen den 7 augusti.

– Jag är kritisk till den korta tid vi hade för att kunna överklaga, den var nästan obefintlig. Tack och lov är han tillbaka, säger Rashin Forotan fard.

Hon menar att tiden mellan meddelad dom och verkställan av utvisningen hade varit för kort även om hon fått domen den 3 augusti.

Den 10 augusti kom så beslutet från Migrationsöverdomstolen; att utvisningen ska stoppas och målet skickas tillbaka till migrationsdomstolen för ny handläggning.

– Om Farhad hade utvisats på måndagen hade det beslutet inte hjälpt honom, säger Rashin Forotan fard.

Farhad Hajizada hoppas nu på att få uppehållstillstånd.

– När jag är fri ska jag kämpa för människor i samma situation som jag har varit i. När man kommer har man inga vänner, och jag vill stötta andra, säger han.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Polisforskare: Rättsosäkert att poliser utreder varandra

Förra veckan skrev GFT om att få anmälningar mot poliser leder till åtal. Att poliser utreder poliser är rättsosäkert, menar polisforskaren Rolf Granér. Nu håller en ny polisorganisation på att tas fram – där internutredningarna trots kritiken hamnar direkt på polisens bord.

Asylaktivist anmäler polisen

En polisbil körde in i Stefan Berg och körde fem kilometer med honom liggandes på motorhuven. Det rapporterade GFT förra veckan. Nu polisanmäler han polisen.

Kommentar: När GT blev korvkiosk

Frågan är hur långt jippofieringen av media har gått när ett av Sveriges största mediehus, Bonnier, släpper det journalistiska arbetet för att ge sig ut på festival med väskan full av korv och köttbullar, skriver Elin Schwartz i en kommentar.

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2021 Göteborgs Fria