Göteborgs Fria

Göteborg missar miljön när inköp analyseras

Storkonsumenten Göteborgs Stad köper varje år in varor för 20 miljarder kronor, visar en ny analys. Men analysen tar bara fasta på hur upphandlingen ska bli mer kostnadseffektiv och missar de etiska och miljömässiga perspektiven.

18 800 företag levererar varje år varor och tjänster till Göteborgs Stad, till en kostnad av 20 miljarder kronor. Det visar en ny analys, gjord av företaget Accenture på uppdrag av Upphandlingsbolaget. Däremot säger analysen ingenting om de produkter som köps in är miljövänliga eller etiska.

– Jag tycker det är tråkigt att man inte tar med miljöperspektivet i en sådan här stor och viktig analys. På pappret har Göteborgs Stad ganska höga ambitioner men då måste vi också vara säkra på att de uppfylls, säger Kerstin Bartholdsson, miljöforskare på Förvaltningshögskolan.

I Göteborgs Stads miljöpolicy står det att ”all upphandling ska stimulera leverantörer, konsulter och entreprenörer att ta fram miljöanpassade produkter och tjänster.” Upphandlingsbolaget har också som mål att det alltid ska finnas miljöanpassade alternativ inom varje upphandlingsområde och att andelen ekologiska och rättvisemärkta produkter ska öka.

Statistik från Upphandlingsbolaget visar att detta sker – andelen ekologiska livsmedel som köps in ökade från 17,1 procent förra året till 21,5 procent i år.

Men i den nya analysen finns varken de här siffrorna, eller någonting annat som rör miljö, med.

Inger Ek, VD på Upphandlingsbolaget, menar att syftet med den här analysen var att se hur de ska kunna metodutveckla sin upphandling för att bli mer kostnadseffektiva och att det är därför som miljöperspektivet och det etiska perspektivet inte har tagits med.

– Att göra en sådan analys skulle innebära ett enormt jobb. Jag utesluter inte att det görs i framtiden men det är ingenting som är aktuellt just nu, säger hon. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kommunen skjuter över kontroll på leverantörer

Göteborgs Stad har nyligen beslutat att lägga över kontrollen av inköp av gatusten från Kina på de svenska underleverantörerna. Organisationen Swedwatch ifrågasätter om granskningen då kan bli opartisk.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu