Göteborgs Fria

"Ingenjörer borde använda sin kunskap etiskt"

Från friidrott till ingenjörsstudier och sedan på cykel till Kenya för att bygga avloppsystem som kan generera el. Göteborgaren Dan-Eric Archer, som just nu befinner sig någonstans mellan Sverige och Kenya, ägnade den sista timmen innan resan åt ett  samtal med FRIA.

Under flera år har Dan-Eric Archer varit friidrottare och tillhört eliten inom långdistanslöpning. Men en hälskada har pausat den karriären och medan hälen läker satsar han på en ny gren, cykling. Och där är det verkligen fråga om långdistans.

FRIA träffar Dan-Eric Archer på ett kafé i hemkvarteret Kålltorp, dit han kommer med sin fullpackade cykel. Med den ska han ta sig genom östra Europa, vidare genom Mellanöstern och så småningom till slutmålet, Kenya. Han räknar med att färden ska ta ungefär tre månader och väl där ska han arbeta på en skola som just nu håller på att byggas i Ngong Hills. Projektet kallas Enda Vägen och drivs av en grupp lärarstudenter från Göteborg.

– Kenyas high schools är inte subventionerade av staten och det kostar mycket pengar för ungdomar att fortsätta studera efter grundskolan. Få är tillräckligt rika för att bekosta en utbildning åt sina barn och detta uppmärksammade ett gäng lärarstudenter som grundade Enda Vägen. Syftet är att bygga en skola med internat, där tonåringar från fattiga familjer kan ges möjlighet till utbildning, berättar Dan-Eric Archer.

Skolprojektet stöds även av Ingenjörer Utan Gränser, en relativt nystartad organisation där ingenjörer bidrar med sitt yrkeskunnande i biståndsprojekt. Dan-Eric Archer kommer att bygga ett avloppssystem för toaletter och köksavfall.

– Meningen är att avloppssystemet genom en biologisk process ska generera gas som blir energi som kan användas till el. Teoretiskt sätt skulle skolan kunna bli elektriskt självförsörjande på gas, men det återstår att se hur systemet, som inte är så beprövat, kommer att fungera.

Dan-Eric Archer är snart färdig med sina studier till maskiningenjör och tycker att etik borde finnas på schemat i ingenjörsutbildningarna.

– Läkare har ju etikkurser och det borde vi också ha. Ingenjörer behöver lära sig mer om hur deras kunskap kan användas på ett etiskt sätt. Det är så lätt att när man är klar med utbildningen skaffa ett bra jobb, ge lite pengar till någon frivilligorganisation och sedan vara nöjd med det. Men vad man borde tänka på är hur man kan använda sitt yrkeskunnande mer direkt och handgripligen. Ingenjörer Utan Gränser bidrar med kunskap i stället för pengar, det tycker jag är bra.

Efter tiden på skolan ska han cykla vidare för att göra sitt examensarbete på en ö i östra Kenya. Där ska han studera energisystem för att sedan kunna ge alternativ för en annan form av eltillförsel.

– Det är ett speciellt elnät, det är isolerat eftersom det är en ö, som jag ska titta på och arbeta med. Jag har fått kontakt med elbolag och myndigheter så att jag ska kunna studera det på nära håll och komma med kreativa idéer om hur man kan byta till förnyelsebar energi och hur den kan se ut. Förhoppningsvis kan exjobbet komma till användning och vara till hjälp sedan.

Det är är inte första gången Dan-Eric Archer besöker Kenya, han har varit där både som frivilligarbetare och på träningsläger. Dessutom har han ett projekt där tillsammans med vännen Japhet Kipkorir.

– Jag fick tips om Pongamia, ett träd som växer på mark som är torr och svårodlad, så jag och Japhet köpte ett hektar mark i Kerio Valley och planterade några träd för ett och ett halvt år sedan. Sedan använder man fröerna från de här träden, pressar dem och använder oljan till biodiesel. Det kan verka lite kontroversiellt, men det är ju bra om man kan använda mark som inte duger till något annat, säger han.

Att färdas på cykel var ett självklart val för Dan-Eric Archer.

– Man bör tänka på vad man gör och att ens beteende får konsekvenser. Det finns ett klart samband mellan vad vi gör här i Sverige och problem som finns i andra länder. Situationen i världen är väldigt skrämmande och det är inte särskilt svårt att tänka på det i vardagen, att fundera en extra gång innan man handlar för många grejer, till exempel. Energi- och finansproblemen kan nog minskas om vi alla konsumerar mindre och hittar andra sätt att underhålla oss på.

– Det hade gått åt mängder med bränsle bara för min flygresa, bränsle som hade räckt till att laga mat på skolan i flera år. Men det är inte bara det. Det kan vara skönt att vila på vägen dit eftersom jag kommer att ha så mycket att göra när jag är framme.

Vila genom att cykla i tre månader?

– Ja, det kommer att bli ganska lugnt.

Fakta: 

• Följ Dan-Eric Archers resa på

twowheelssouth.emulsionen.org

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Central bazar som integrationsprojekt

Inspirerade av en bazar i Minneapolis ligger Göteborgs Stad nu i startgroparna för ett nytt integrationsprojekt. Tanken är att invandrare ska lära sig att driva ett företag samtidigt som de får stöd från handledare och varandra. Projektet ska resultera i en mångkulturell bazar.

Göteborgs Fria

”Första gången vill man klämma in så mycket symbolik det bara går”

Tatueringar har gått från att vara något som mestadels var förbehållet sjömän, till en egen subkultur och nu till något som pryder, nästan, var mans kropp. I Göteborg har antalet studios exploderat de senaste åren och bland de mer erfarna tatuerarna i stan finns Hasse Kosonen på No Fear Tattoo som har sett en hel del under sina nästan 15 år i yrket.

Göteborgs Fria

Papperslösa iranier kämpar trots dödshot

De papperslösa iranierna i kampanjen Misstro oss inte! får motta dödshot från regimvänliga landsmän och lever i ständig rädsla för att deras familjer ska råka illa ut. Men samtidigt vägrar de ge upp, i vetskapen om hur farligt det är att återvända till Iran.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu