80 procent av krigets offer var civila | Göteborgs Fria
Fria Tidningen

80 procent av krigets offer var civila

Andelen dödade civila i Irak är ännu högre än vad den amerikanska militärens statistik visar, det menar den oberoende organisationen Iraq Body Count. Samtidigt tycks USA:s militär systematiskt ha underraporterat civila dödsoffer i samband med flygbombningar.

I åratal förnekade USA:s militär att man förde någon statistik över antalet döda civila i Irak. Wikileaks senaste avslöjande visar att det var en lögn. Från januari 2004 till december 2009 har militären rapporterat över 100000 dödsfall i strid i Irak, varav cirka 60 procent har klassats som civila.

Men den verkliga andelen civila bland de döda kan vara ännu högre. Det menar den oberoende organisationen Iraq Body Count, IBC, som sedan kriget inleddes har fört statistik över civila dödsoffer baserad på medierapporter.

Efter en preliminär jämförelse mellan sin egen och den amerikanska militärens databas drar IBC slutsatsen att ”krigsdagboken” innehåller 15000 civila dödsoffer som aldrig rapporterats i media. Totalt har IBC och militären registrerat över 150000 våldsamma dödsoffer sedan invasionen i mars 2003 – varav 80 procent, eller 122000 var civila.

Omvänt finns många civila dödsfall i IBC:s databas som aldrig rapporterats av militären – eller där civila klassats som ”fiender”. Ett exempel är den amerikanska offensiverna mot staden Fallujah i april och november 2004, som innebar de hårdaste striderna sedan invasionen. Här finns få rapporter om civila dödsfall i militärens logg, trots att oberoende källor talar om hundratals döda. Däremot har militären klassat nästan 800 dödade som ”fiender”.

Ett annat exempel som uppmärksammats av New York Times är den ökända massakern på 15 irakiska civila, inklusive flera barn, i staden Haditha. Den amerikanska militären påstod först att irakierna dödats i en bombattack utförd av en irakisk motståndsgrupp, vilket senare visade sig vara fel. Men i ”krigsdagboken” återkommer samma falska version av händelsen som militären då gav till media.

Det rör sig inte heller om enstaka fall. Enligt IBC:s analys har över 3000 av de som beskrivs som ”fiender” i militärens rapporter rapporterats som civila av andra källor.

IBC:s analys kastar tvivel över tillförlitligheten i den amerikanska militärens uppgifter, men väcker också frågor om organisationens egen metod. De kritiker som menar att våldet och osäkerheten i Irak innebär att långtifrån alla dödsoffer rapporteras av journalister tycks nu få rätt. Om utländska medier missat 15000 dödsfall som varit kända av USA:s styrkor så är det inte svårt att föreställa sig att de missat ännu fler som aldrig registrerats av militären.

Det gäller inte minst i samband med USA:s luftkrig i rebellkontrollerade områden. Av 677 flygräder som finns dokumenterade i de läckta dokumenten ska 251 ha lett till att ”fiender” dödats – men endast 3 till civila dödsoffer. Det tyder på en närmast ofattbar precision, eller systematisk underrapportering av dödade civila.

En snabb granskning visar också att flera kända bombräder överhuvudtaget inte finns registrerade i den läckta databasen. Det gäller bland annat en attack i Tikrit den 25 juni 2008 då sex medlemmar av samma familj dödades, och en attack i Ramadi den 4 april 2007 då 12 civila dödades enligt sjukhuspersonal.

Fakta: 

<h2>Läs även:&nbsp;<span style="font-size: 16px;"><a class="faktartext" href="/artikel/85731">"Wikileaks skrapar bara på ytan"</a></span></h2>

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Irakisk fotograf riskerar dödsstraff

Efter 20 månader i fångenskap kommer den fängslade AP-fotografen Bilal Hussein snart ställas inför en irakisk domstol. Om han fälls för samröre med motståndsgrupper riskerar han dödsstraff.

Fria.Nu

USA bombar allt mer i Irak

Samtidigt som USA:s militärledning försöker övertyga hemmaopinionen om att säkerhetsläget i Irak har förbättrats, så ökar antalet civila dödsoffer som orsakats av ockupationsstyrkorna. En anledning är att krigen i Irak och Afghanistan i allt större utsträckning utkämpas från luften. 

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

© 2021 Göteborgs Fria