Se hur det gick i riksdag, kommun och landsting | Göteborgs Fria
Fria Tidningen

Se hur det gick i riksdag, kommun och landsting

Undrar du hur dina grannar röstade? Eller hur det gick i landstingsvalet? På Valmyndighetens hemsida finns alla resultat.

Resultatet av riksdagsvalet blev att den borgerliga alliansen fick fortsatt stöd, dock ej med egen majoritet eftersom även Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och tog 20 mandat.

Alliansregeringen kommer nu att behöva söka stöd för sin politik hos andra partier och Fredrik Reinfeldt sa under valnatten att de ska söka sig mot Miljöpartiet. Men MP har sagt att det rödgröna samarbetet ska fortsätta, så det är fortfarande mycket oklart hur situationen ska lösas.

Regeringen har även sagt att den inte under några omständigheter kommer att söka stöd hos det främlingsfientliga Sverigedemokraterna.

Om oppositionspartierna vill fälla regeringens kommande budgetförslag krävs att de allihop – det vill säga Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – kommer överens om ett alternativt förslag.

De rödgröna har precis som alliansen klargjort att de inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna.

Valresultat valkrets för valkrets kan du se på Valmyndighetens hemsida.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Oklart vilka som ska styra Göteborg

Efter 16 år med Socialdemokraterna vid makten kan Göteborgs politiska karta nu ritas om. MP har blivit vågmästare, Vägvalet, M och SD går framåt och en antirasistisk rörelse mobiliseras. Kommunpolitikexperterna Folke Johansson och Ylva Norén Bretzer analyserar valet.

"Valet förändrar inte systemet"

Soffliggaren betraktas ofta som lat och okunnig. Men Mandus Örarbäck är en av dem som krossar den bilden. Själv kommer han troligtvis att röstskolka imorgon – av politiska skäl.

Experten om röstskolkande

Stämmer fördomarna om röstskolkande? FRIA lät Stefan Dahlberg, som forskar om valdeltagande på Göteborgs Universitet, svara på några påståenden och frågor.

Tyst om djurrätt och demokrati

Anneli Hulthén (S) uppmärksammades när hon cyklade från Göteborg till Stockholm. Men i partiets valmanifest finns inga satsningar på cykeltrafiken. Andra frågor som flera av Göteborgs partier prioriterat bort är djurrätt, tillgänglighet och demokrati visar FRIA:s granskning av partiernas valmanifest.

Delade åsikter om sju timmars arbetsdag

Sju timmars arbetsdagar för vissa yrkesgrupper inom kommunen blev aktuellt när en utredning i våras kom fram till att det kunde införas på prov. Vid en omröstning – kommer ert parti att rösta för förslaget?

© 2021 Göteborgs Fria