Fria Tidningen

Förbjuden GMO-planta sprider sig i Norrbotten

Under flera månader har den förbjudna potatisen Amadea oupptäckt vuxit på fält med den godkända GMO-potatisen Amflora i Norrbotten. Bakom odlingarna står Plant Science Sweden, dotterbolag till tyska kemijätten BASF, som var först ut med kommersiell GMO-odling i Sverige i våras. I torsdags meddelade Jordbruksverket att företaget måste söka efter och förstöra alla avvikande plantor i odlingarna och ge information om hur inblandningen kunde ske. Plant Science Sweden får heller inte använda några av Amflora-potatisarna innan Jordbruksverket godkänt det.

 

Miljöorganisationen Greenpeace menar dock att det är otillräckliga åtgärder.

– Vi har hela tiden sagt att GMO inte kan kontrolleras och riskerar att spridas och det här är ett tydligt bevis för det, säger Akiko Frid, ansvarig för GMO-frågor hos Greenpeace. Jordbruksverket säger att företaget ska kontrollera alla fält, men att undersöka alla plantor är nästan omöjligt. Eftersom det finns risk att andra delar av odlingen kan vara kontaminerad av Amadea, bör Jordbruksverket för säkerhets skull beordra att alla Amflora-odlingar förstörs, inte bara de otillåtna plantor man funnit.

Heléne Ström på Jordbruksverkets växtodlingsenhet säger att det är för tidigt att svara på om det aktuella fältet i Norrbotten ska stängas igen, men att andra Amflora-plantage inte kommer att stängas.

– Det finns det ingen anledning till, bara för att det är inblandning på ett fält innebär det inte automatiskt att det finns på andra, säger hon.

Erfarenheter från andra delar av världen visar attdet är svårt att kontrollera att GMO-grödor sprids till andra odlingar, enligt Greenpeace. Exempelvis kan inte ekologisk raps längre odlas i Kanada på grund av spridningen och i Spanien har GMO-majs spridits till ekologiska majsodlingar.

 

Nätverket GMO-fritt Norrbotten är upprörda över spridningen.

– Norrbotten, med sina unika förutsättningar, ska användas för att bevara ursprungsgrödor istället för att odla genetiskt nedsmutsad potatis, säger Per Holmqvist, aktiv i Nätverket GMO-fritt Norrbotten, i ett uttalande.

Greenpeace menar att regeringen bör se över om det ska vara lagligt att odla GMO, med hänvisning till risker för miljö, djur och hälsa.

Den 20 september kommer Plant Science Sweden rapportera till Jordbruksverket om hur inblandningen kunde ske.

Fakta: 

Genmanipulerade grödor i Sverige

• GMO står för genetiskt modifierade organismer och innebär att arvsanlagen i grödor modifieras på konstgjord väg.

• Potatisen Amflora började odlas kommersiellt i Sverige i våras. Amflora är en stärkelsepotatis, vilket innebär att den inte är till för att ätas av människor utan för industrianvändning, till exempel för pappersframställning. Dock tillåts rester av potatisen att användas som djurfoder.

• Amadea är en potatis som till stor del liknar Amflora. Potatisen odlas i fältförsök, men har inte fått godkänt för kommersiell odling.

• Bakom både Amadea och Amflora står företaget Plant Science Sweden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2022 Göteborgs Fria