Fria Tidningen

Bevis: Soldater mördar civila i Irak

En video som visar hur amerikanska soldater skjuter civila irakier och två journalister från Reuters har läckt ut på Internet.

Det är på sajten Wikileaks.org som någon har laddat upp materialet. Videon är filmad från soldaternas helikopter och visar att tidigare uttalanden från Pentagon om att de dödade ska ha varit motståndsmän inte stämmer.

Reuters har tidigare försökt få ut filmen med hjälp av amerikansk offentlighetslagstiftning, men inte lyckats.

Se en nedkortad version av videon här (varning för starka bilder) . Den fullständiga videon finns på Wikileaks projektsajt collateralmurder.com, där det också finns mer information incidenten.

Den filmade händelsen inträffade 2007. Wikileaks är en sajt som vill underlätta för den som vill läcka hemligstämplat material anonymt.

UPPDATERING: Wikileaks lade under torsdagen ut sjukhusjournaler som ska visa att minst två barn skadades allvarligt vid beskjutningen.

 

De senaste Twitter-uppdateringarna från Wikileaks:

OBS Fria Tidningar ansvarar inte för vad som skrivs i Wikileaks twitterflöde.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tioårsdag kantas av politisk oro

Tio år efter USA:s invasion präglas Irak av politisk instabilitet och gatuprotester. Motsättningarna tycks större än någonsin, och flera röster varnar för inbördeskrig om regeringen vägrar ge med sig.

Fria Tidningen

Bedrägerier för miljarder i krigets Irak

Minst 10 procent av de 60 miljarder dollar som USA utlovade till återuppbyggnad i Irak kan inte redovisas. Ännu större summor har kastats bort på ofullständiga eller övergivna projekt, enligt en ny rapport.

Fria Tidningen

Ingen fängelsedom efter massaker i Irak

Drygt sex år har gått sedan den uppmärksammade massakern i Haditha i Irak, då amerikanska marinsoldater dödade 24 civila. Först nu har rättsprocessen mot den officer som ledde soldaterna avslutats. Domen – degradering men inte fängelse – väcker ilska i Irak.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu