Göteborgs Fria

”Restriktiva bedömningar påverkar antalet sjuka”

Apati bland gömda flyktingbarn var på väg att försvinna efter att ha uppmärksammats stort för ett par år sedan. Men långsamt börjar problemet återkomma, även i Göteborg som tidigare haft relativt få apatiska barn.

Under ett par års tid har förekomsten av så kallade apatiska flyktingbarn ökat i nästan hela landet. I samband med att en tillfällig lag gav många familjer uppehållstillstånd minskade antalet apatiska barn avsevärt, men nu visar en forskningsstudie av psykoterapikandidaten Eva Wilks att syndromet återvänt.

– Egentligen förvånar det mig inte att traumatiserade barn ger upp, säger Anne Sjögren vid Rosengrenska Stiftelsen i Göteborg, som arbetar med att hjälpa gömda flyktingfamiljer med vård.

Hon har själv kontakt med två gömda flyktingfamiljer i Göteborgsområdet vars barn drabbats av apati.

– Vi försöker se till att det som är mest basalt – mat och sömn – hålls fungerande.

Men mörkertalet kan vara stort. Barnläkaren Henry Ascher är lektor vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap och ordförande i Svenska barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn. Han har i flera års tid varit engagerad i de apatiska flyktingbarnen och arbetar just nu med en studie över asylsökande barns hälsomönster. Enligt honom är det svårt att göra en egentlig uppskattning över antalet drabbade i Västsverige just nu – ingen kartläggning existerar och ingen myndighet bär ansvaret för barnen.

– Det finns säkert ett antal barn med uppgivenhetssyndrom som vi helt enkelt inte har hittat ännu. Det finns fall med barn som legat under väldigt lång tid utan att någon vare sig känt till dem eller gjort några större behandlingsinsatser, konstaterar Ascher.

Under den tidigare vågen av apatiska flyktingbarn förskonades Göteborg i hög grad i jämförelse med andra storstadsområden, till exempel Stockholm . Men i takt med att fallen dyker upp igen sker en ny geografisk fördelning.

– Förra gången var det framför allt Stockholmsområdet som drabbades, den här gången handlar det om landsbygden. De fall vi känner till i Västsverige är inte så koncentrerade till just Göteborg.

Henry Ascher pekar på flera faktorer som hjälpt Göteborg fånga upp epidemin.

– Dels finns här organisationer som kan fånga upp barnen på ett vettigt sätt och erbjuda bra behandlingsstrategier. Det fanns en fungerande vårdorganisation med erfarenhet av flyktingbarn. Det finns en stödjande miljö i Göteborg.

Han får medhåll av Anne Sjögren.

– Kanske har vi lyckats bygga ett nätverk här för att hålla liv i folk. Det är ett uselt liv, osäkert med mat för dagen, men man kan i alla fall förhindra de värsta vurporna.

De två gömda Göteborgsfamiljerna med apatiska barn har kontinuerlig kontakt med Rosengrenska. Båda härstammar från Kosovo.

– Vi försöker driva ett långsiktigt arbete och att stärka föräldrarna väldigt mycket. Barnens situation påverkas av föräldrarnas situation. Om livet görs drägligt för dem, och man ser till att de håller igång kan barnet också stimuleras, säger Anne Sjögren.

I övriga Västsverige säger Henry Ascher att man känner till mellan tio och femton familjer med barn som drabbats av apati.

– De flesta är gömda flyktingfamiljer som har fått avslag hos Migrationsverket. Personligen har jag förväntat mig en ökning eftersom vi har starka indicier på att restriktivitet i asylbedömningarna påverkar antalet nyinsjuknade. När det var som värst förra gången ökade också antalet avslag i asylärendena, säger Henry Ascher.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fler oförberedda studenter utmaning för universitetet

I veckorna anländer tusentals nya studenter till Göteborgs universitet, GU, för att påbörja sina högskoleutbildningar. Men alla kommer inte att klara kraven. Andelen oförberedda studenter växer, visar en studie från Högskoleverket.

Göteborgs Fria

Asylsökande eritreaner riskerar att anges

Nio av tio eritreaner som söker asyl i Sverige får asyl. Men när de kommer in i landet riskerar de att mötas av regimtrogna landsmän som rapporterar till den totalitära regimen, varnar flera exileritreaner i Göteborg som FRIA har träffat.

Göteborgs Fria

Greenpeace sätter första blocken i Kattegatt

Klockan nio i morse seglade Greenpeaceaktivister ut mot områdena Fladen och Lilla Middelgrund i Kattegatt för att placera ut de första av totalt 180 granitblock på havsbotten.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu