Regeringen Persson KU-anmäls efter avslöjande om CIA-transport | Göteborgs Fria
Fria.Nu

Regeringen Persson KU-anmäls efter avslöjande om CIA-transport

2005 använde CIA Sverige som transitland vid en transport av misstänkta terrorister, och försvarsmakten spanade mot CIA-flyget. Nu KU-anmäler vänsterpartiet den förra regeringen för att utreda om den kände till transporten.

När två asylsökande egyptiska medborgare 2001 överlämnades till CIA på Bromma flygplats förnekade den dåvarande regeringen kännedom om Säpos agerande. Detta stämmer dock inte, enligt uppgifter som Anna Lindhs tidigare pressekreterare Eva Franchell presenterat i en bok. I januari i år anmälde folkpartistiske riksdagsledamoten Tobias Krantz den förra regeringen till konstitutionsutskottet med anledning av uppgifterna.

Nu avslöjar Expressen att ytterligare ett CIA-plan landade på Arlanda 2005. Ombord på planet fanns enligt tidningens uppgifter personer – fångar i ”kriget mot terrorismen” – vilka sannolikt skulle transporteras vidare till något av USA:s hemliga fängelser.

Den regionala militära säkerhetstjänsten spanade mot planet, och kunde genom att uppträda som flygplatspersonal komma så nära det att de såg personer med svarta huvor över huvudena sitta fastspända på passagerarplatserna. Spaningsuppdraget ska ha kommit direkt från försvarsdepartementet, som alltså kände till att planet skulle landa på svensk mark.

Tidningens uppgifter bygger på vittnesmål från anonyma källor. Försvarsmakten bekräftar dock att den genomfört en hemlig spaningsoperation, och därmed även att planet mellanlandat i Sverige.

– Vi har undersökt planet, men lämnar inga andra kommentarer, säger Roger Magnergård, presschef på Försvarsmakten, till Expressen.

Företrädare för den dåvarande socialdemokratiska regeringen har varit ovilliga att kommentera uppgifterna. Göran Persson har avböjt att kommentera och till TT svarar Thomas Bodström avvärjande:

– Frågan ställs som att svensk polis informerar till regeringen när de samarbetar med utländsk polis, men de samarbetar ju hela tiden. Varje dag. I vissa fall informerar de till regeringen, men inte i alla. Jag kan inte tala om vilken information jag fick under sex års regeringstid.

De tidigare statsråden kan dock bli tvungna att svara på frågor. Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde har anmält den förra regeringen till riksdagens konstitutionsutskott.

– Det handlar om att mycket tyder på att den förra regeringen bidragit till att mänskliga rättigheter kränkts på ett mycket grovt sätt. Då är det helt rimligt att uppgifterna granskas, för att förstå vad som hänt och vem som var ansvarig för att det kunde ske.

Han uppmanar också den sittande regeringen att tillsätta en oberoende sanningskommission. Denna skulle granska dels samarbetet med CIA, dels om riksdagens funktioner för kontroll och ansvarsutkrävande är tillräckligt starka. Utlämningen av de två egyptierna har tidigare granskats av konstitutionsutskottet, utan att de uppgifter som senare presenterades i Franchells bok kom fram.

Hans Linde tror också att det finns substans i uppgifterna om att regeringen kände till CIA-planets mellanlandning.

– Jag tror att när det gäller så pass känsliga operationer som den här kan man förutsätta att regeringen har informerats och lämnat sitt godkännande. Och skulle det vara så att statsministern inte informerats och Försvarsmakten genomfört det här på eget initiativ är det också något som måste utredas.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Oppositionen satsar i skuggbudgetar

Sverige ska satsa sig ur krisen, det är det gemensamma beskedet från det sargade rödgröna valsamarbetet. Därmed vill partierna profilera sig gentemot regeringens mer återhållsamma krispolitik.

Fria.Nu

”Det kommer att kastas i papperskorgen”

Omodernt och otidsenligt, är oppositionens omdöme om regeringens gymnasiereform. De rödgröna lovar att skrota om inte hela så större delen av förslaget vid en valseger 2010. Även Lärarförbundet är kritiskt.

Fria.Nu

”Historisk överenskommelse” öppnar för höjda hyror

En historisk överenskommelse som tryggar hyresrättens framtid. Så beskriver Hyresgästföreningen och allmännyttans organisation Sabo sin överenskommelse om framtidens hyressättning. I praktiken handlar det om att göra hyressättningen förenlig med EG-rätten, och för många är höjda hyror att vänta.

Fria.Nu

© 2021 Göteborgs Fria