Göteborgs Fria

Människosmugglare fick 4 års fängelse

Amir Heidari har dömts till sammanlagt omkring 15 års fängelse för människosmuggling, en verksamhet som han med stolthet driver från sitt hem i Göteborg. Förra veckan dömdes han till ytterligare fyra år bakom galler.

Amir Heidari är iransk medborgare och har nästan ända sedan han kom till Sverige 1979 ägnat sig åt att hjälpa människor ut ur Iran och andra länder. Enligt honom själv har han organiserat flykten för omkring
200 000 människor.
Heidari hävdar att han drivs av ädla motiv och hjälper utsatta människor, men samtidigt har han tagit betalt och det är det som gör hans gärning straffbar. Människosmuggling är brottsligt bara om verksamheten drivs i vinstsyfte.
En resa till Sverige från Iran fixad av Heidaris organisation kostar omkring 7 000 US-dollar, cirka
50 000 kronor, i normalfallet. Det är omkring dubbelt så mycket som självkostnaden enligt åklagarens uträkningar.
Heidari hävdar dels att kostnaderna är högre än vad åklagaren har kommit fram till, dels att överskottet går till resor för människor som inte har råd att betala någonting. Om Heidari har tjänat mycket eller lite pengar är svårt att säga, men klart är att han inte har haft några andra inkomster under tiden och därför troligen har tagit ut åtminstone så mycket ur verksamheten att det har täckt hans levnadsomkostnader. Det räckte för att Göteborgs tingsrätt skulle bedöma att verksamheten bedrivs i vinstsyfte.

En av dem som Heidari har smugglat ut ur Iran utan att ta betalt är Habib Sultani, som flydde till Sverige för 13 år sedan. Han och hans kamrater var soldater i en kurdisk befrielseorganisation och hade inga pengar över huvud taget när de tvingades fly. Med hjälp av Heidari kunde de ta sig till Sverige ändå. Till saken hör att Sultani känner Heidari sedan barndomen eftersom de växte upp som grannar, men han tror att han skulle ha fått hjälp även om han inte hade haft någon koppling till Heidari.
- Han hjälpte oss i första hand för att han känner till mitt parti och vad vi gjorde, i andra hand för att han kände mig.
Sultani tycker att det är tråkigt att folk beskyller Heidari och hans verksamhet för att utnyttja folk. Själv ser han det som en räddningsinsats.
- Regimen i Iran har nyligen hängt hundratals människor från arbetarrörelsen, och de våldtar kvinnor i kvinnorörelsen. Det är de här motståndsmänniskorna som han hjälper, säger han.
Han gissar att Heidari har organiserat resan för omkring 80 procent av cirka 10 000 iranier som lever i Göteborg. Han säger också att han vet många som liksom han själv har fått hjälpen gratis för att de inte har kunnat betala.
Att det finns folk som har en annan bild av Heidaris verksamhet tycker han inte är så konstigt. Men han menar att man missar den verkliga bilden om man bara tittar på de exemplen.
- Om man driver ett stort företag och säljer sängar eller vad som helst, så kommer det alltid att finnas
några som känner sig lurade, även om 95 procent av kunderna är nöjda.
Samtidigt säger han att han naturligtvis inte vet exakt vad Heidari gör eller om han tjänar något på det, men det är i alla fall inte vinsten som är huvudsaken, det är han säker på.
- Heidari har känsla och ser inte bara till pengarna.
Om man bara är intresserad av ifall han tjänar pengar eller inte så glömmer man bort människovärdet, värdet av alla de liv som han har räddat, tycker Sultani.

Förra fredagens dom innebär att Heidari har dömts till sammanlagt nästan 20 års fängelse för brott relaterade till människosmuggling. Hans fru dömdes samtidigt för medhjälp till grov människosmuggling. Tillsammans ska de betala
200 000 kronor till staten. Minst så mycket antas de ha tjänat på verksamheten de senaste åren.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu