Göteborgs Fria

Säkrare HVB-hem i regionen

Vart tredje svenskt hem för vård och boende för barn, HVB-hem, brister i säkerhet visar en ny rapport. Lika många har bristande kvalitet. I Västra Götaland är siffrorna emellertid lägre, här har vart tionde hem bristande säkerhet.

HVB-hem är ett hem dit ett barn kommer, oftast frivilligt, för att de behöver bo någon annanstans än i det egna hemmet under en period. Det kan bero på en mängd olika saker, såsom missbruksproblem, sexuella övergrepp, omsorgsbrist eller ett psykiskt funktionshinder.

Granskningen, som resulterade i rapporten, gjordes av Socialstyrelsen och landets samtliga 21 länsstyrelser. Arbetet, som pågick från september 2006 till hösten 2008, utgick från barnens behov och tog avstamp i sex bedömningskriterier, varav säkerhet är ett och rätt till delaktighet, känslomässiga och sociala behov, utbildning, hälsa och kvalitet på HVB är andra. Vart tredje hem brister i säkerhet och lika många har bristande kvalitet.

- Att hemmen främst faller på säkerhet och kvalitet kan bero på att de inte har välutformade rutiner för hur de ska motverka att till exempel övergrepp sker eller att de inte dokumenterar verksamheten tillräckligt bra för senare analyser. Det som behöver göras är att konkretisera rutinerna. Att sätta sig ner och skriva ner dem, säger Ann Johansson på Socialstyrelsen, projektledare för granskningen.

Karin Gunnervik på Länsstyrelsen i Västra Götaland håller just nu på att sammanställa en rapport om regionens boenden, utifrån vad som kom fram under den nationella granskningen. Hon säger att de känner igen resultatet från den nationella granskningen även i regionen. De områden som är starka ute i landet, som känslomässiga och sociala behov och utbildning, är också väl utarbetade i Västra Götaland.

- Problemområdena kan boendena arbeta vidare med även här, men Västra Götaland ligger bättre till än landet i stort, säger Karin Gunnervik.

På 63 av de 70 hem som granskades i regionen fanns genomarbetade rutiner för säkerhet, antingen väl eller huvudsakligen dokumenterade.

- Det vi kom fram till är det viktigaste för säkerheten är att det finns tillräckligt med personal och att personalen har rätt kompetens. På vissa boenden finns det bara en personal på nätterna. Om något skulle hända då, är man rätt ställd som ensam vuxen, säger Karin Gunnervik och berättar att de från länsstyrelsens sida kommer att skriva i rapporten att det är önskvärt med två personal nattetid.

Det är svårt att säga hur många HVB-hem för ensamplacerade barn och unga det finns i Sverige i dag eftersom siffran ständigt förändras. Granskningen omfattar dock merparten av hemmen: 363 stycken, varav 313 drivna i privat regi och 50 i offentlig. Granskningen visar att de privat drivna hemmen i stor utsträckning är bättre än de offentliga. Ann Johansson säger att de inte riktigt vet vad det beror på men hon tror att det kan vara en följd av att de privata hemmen måste genomgå en tillståndsprövning hos Länsstyrelsen innan de får klartecken för att bedriva sin verksamhet.

- En annan sak som kan spela en stor roll i det här är att offentliga hem blandar boende med olika problem i större utsträckning än vad privatägda hem gör. Det betyder att en barnfamilj kan få bo tillsammans med vuxna med missbrukarproblem, säger Ann Johansson.

"Problemområdena kan boendena arbeta vidare med även här."

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Boihop vill se socialt hållbara bostäder utanför ramarna

Det är för många likatänkande män och för få nytänkare och kvinnor i byggbranschen vilket gör att utvecklingen har stagnerat, menar Birgitta Rang, ordförande i föreningen Boihop. Föreningen vill se friska fläktar och nya tankar inom byggbranschen, och ser kollektivhus på Backaplan och i Östra Kålltorp som nästa steg på vägen.

Göteborgs Fria

Ny mottagning för prostituerade i Göteborg

Göteborg tar nya tag för att hjälpa stadens prostituerade genom att hålla Sexualmedicinskt centrum öppet på speciella tider. Då ska prostituerade kunna komma dit för att testa sig för sexuellt överförbara sjukdomar och få råd och stöd.

Göteborgs Fria

Ny rapport synliggör sjuka med socialbidrag i Biskopsgården

– De syns inte och märks inte, men de finns, säger Christian Brunsson på socialtjänsten i Biskopsgården. Han är en av tre författare till en ny rapport där 15 Biskopsgårdsbor får berätta om hur det är att vara sjuk och leva på socialbidrag.

Helena har i flera år kämpat med sin sjukdom, sitt missbruk och mot myndigheterna som finns till för att hjälpa personer i hennes situation. Hon har flera gånger överklagat försäkringskassans beslut att dra in hennes sjukpenning, samtidigt som hon kommit med nya läkarintyg och levt på socialbidrag.

Göteborgs Fria

Majorna riskerar att somna när lokaler ombildas till lägenheter

Majorna är än så länge en pigg stadsdel av blandstadskaraktär, med kaféer, kiosker och andra småföretag i landshövdingehusens bottenvåningar. Men när butikslokalerna nu byggs om till lägenheter blir området tröttare och kritiker är oroliga för att Majorna är på väg att bli en så kallad sovstad.

Göteborgs Fria

Osäker framtid för omtvistad skog

Verle gammelskog, fem mil nordost om Göteborg, är avverkningshotad. Ägaren vill avverka skogen innan det ekonomiska värdet sjunker, men föreningen Ett klick för skogen har inte gett upp hoppet om att samla in tillräckligt med pengar för att kunna rädda skogen.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu