Göteborgs Fria

Ojämn könsfördelning i Volvoledningen

Det är många företag som undviker att fråga efter kvinnliga kandidater när de gör rekryteringar till ledande positioner, enligt en ny undersökning av Folksam. Volvo är bland de sämsta på jämställdhet på toppnivå.

När det gäller chefsposter hos Sveriges 50 största bolag är män starkt överrepresenterade, enligt SCB:s statistik för 2008. Styrelsens ordförande är i 96 procent av fallen en man och det är endast 2 procent av företagen som har en kvinnlig VD.

På Folksams årliga lista över könsfördelningen i företags ledningsgrupper och styrelser är Volvo Lastvagnar ett av de företag som hamnar i botten. Koncernledningen består av 17 män och en kvinna. Hos företaget har man i dag ingen rekryteringspolicy om att någon kandidat måste vara kvinna.

– Vi söker efter rätt kompetens, och när man pratar om det är det lätt att hamna i fällan och få frågan om inte kvinnor är kompetenta. Men vi jobbar inom teknikbranschen och här är det tyvärr vanligt med en sned könsfördelning generellt, säger Daniel Wetterling, rekryteringsansvarig inom Volvokoncernen i Sverige.

– De flesta som utbildar sig och jobbar inom området är män. Man kan använda det som ursäkt, men den är inte godtagbar. Vi kan inte sitta med armarna i kors utan måste se till att det blir fler kvinnor även inom teknikutbildningarna.

Lars Einar Engström, författare till En sexists bekännelser, som har erfarenhet av styrelsearbete och rekrytering, håller med om att Volvo själva bör ta ett större ansvar för att öka jämställdheten.

–Vadå att det inte finns några kvinnor, säger han. Inom tekniken är majoriteten män, men visst finns det kvinnor. Det handlar om vad man erbjuder för att få kvinnor att välja den yrkesbanan.

Daniel Wetterling berättar dock att Volvo är på väg att ta fram jämställdhetskrav vid rekryteringen.

Varför har ni inte inte haft sådana jämställdhetskrav tidigare?

– Ja, det är en bra fråga. Jag har inget svar, säger Daniel Wetterling. Jag kan bara konstatera att det ser ut som det gör på ledningsnivå. På lägre chefsnivåer finns det fler kvinnor, en orsak kan vara det så kallade glastaket. Vi har arbetat med mångfald och jämställdhet under ett antal år inom koncernen och det är prioriterat, men vi har inte nått så långt som vi önskar.

Enligt jämställdhetsombudsmannen Jämos* siffror för 2008 har Sverige en av de mest könssegregerade arbetsmarknaderna i världen. Kvinnor och män arbetar till stor del inom olika yrken och generellt ger de yrken som domineras av män högst lön.

I Göteborg är inkomstskillnaden mellan män och kvinnor tydlig. Män tjänar i snitt 249 000 kronor om året, medan kvinnor tjänar 179 000 kronor.

Eftersom det kan vara svårt att ta sig fram inom ett område som traditionellt domineras av motsatt kön, uppmanar Diskrimineringsombudsmannen, DO, arbetsgivare att anstränga sig för att få in personer av det underrepresenterade könet. Men sådana ansträngningar har ännu inte blivit standard.

När stora företag ska rekrytera till toppositioner använder de sig ofta av externa rekryteringskonsulter. I en enkätundersökning som Folksam nyligen har gjort med 94 konsulter svarar 55 procent att uppdragsgivarna aldrig eller sällan ställer krav på att kvinnliga kandidater ska tas fram.

– Det borde ringa en varningsklocka, säger Carina Lundberg Markow, chef för Ansvarsfullt ägande hos Folksam.

Hon menar att det både handlar om jämställdhet och om företagens överlevnad.

– Inom de närmsta tio åren kommer det behövas 250 000 nya chefer. Kompetens kan bli en bristvara i framtiden, om man inte redan nu börjar rekrytera kvinnor gräver näringslivet sin egen grav.

Ansvaret för att främst män rekryteras ligger både hos företagen själva och hos rekryteringskonsulterna, menar Carina Lundberg Markow. I undersökningen frågar man därför hur konsulterna ser på jämställdhetskrav. De flesta svarar att de uppskattar det, men 29 procent tycker att det begränsar deras arbete.

– Rekryteringskonsulter tycker att det blir svårare eftersom de har byggt upp kontaktnät med män. Man jobbar med samma gubbar och det tar år att bygga upp ett kontaktnät. Om det då står Göran, Peter och Sven på deras lista så blir det jobbigt om någon frågar efter Lisa och Kerstin, säger Lars Einar Engström.

Volvo har försökt lösa situationen med att män väljer män genom bestämmelsen att minst en kvinna ska vara med i den grupp som väljer ut vem man ska rekrytera. Men Lars Einar Engström menar att det borde lagstiftas om att det även måste finnas kvinnor bland kandidaterna.

– Då kan man inte säga att man inte hittade någon kvinna, det är lögn att det inte finns kvinnor för jobben, säger han.

Carina Lundberg Markow efterfrågar så kallad meritvärdering, att företag som ska rekrytera fastställer vilka meriter kandidaterna ska ha.

– Man bör ha ett öppet förfarande istället för att handplocka de man känner, säger hon. Nu kvoterar företagen in män.

* Jämos verksamhet är sedan årsskiftet överförd till DO.

Fakta: 

• Jämställdhet på toppnivå.

I Folksams jämställdhetsindex rankas de 24 svenskregistrerade företag som var noterade på börslistan OMX Stockholm Index (OMXS30) den 29 januari 2008.

Bäst: Swedbank (60 procent av styrelsen och 33 procent av ledningsgruppen är kvinnor. Sämst: Skanska (8 procent av styrelsen är kvinnor, i ledningsgruppen finns enbart män)

Källa: Folksam

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu