Göteborgs Fria

Behandlingshem stängs utan beslut

Källan i Vänersborg riskerar att läggas ner inom kort. Och trots att partierna har olika uppfattning i frågan har två avgörande beslut tagits av regionens tjänstemän utan att politikerna har blivit inblandade.

Behandlingshemmet Källan i Vänersborg har 12 platser för människor som skadar sig själva, alltså framför allt unga kvinnor. Det är den enda verksamheten i sitt slag i Västra Götalandsregionen, men det är nu på väg att läggas ner.
Nedläggningsbeslutet, som NU-sjukvårdens styrelse förväntas ta inom kort, motiveras med pengabrist. Pengarna till NU-sjukvården (Norra Älvsborgs län och Uddevalla sjukhus) kommer från en lokal hälso- och sjukvårdsnämnd och i mars, när pengasäcken därifrån hade blivit mindre, vände sig NU-sjukvården till Göteborgs tre hälso- och sjukvårdsnämnder för att fråga om de kunde vara med och betala för Källan, eftersom nästan hälften av behandlingshemmets patienter kommer från Göteborgsområdet.
Svaret blev nej, men nu visar det sig att politikerna i Göteborgsnämnderna aldrig blev tillfrågade av sina tjänstemän.
- Källan? Nej, det ringer inte någon klocka, säger Håkan Linnarsson (s), ordförande i Nordöstra Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd.
- Vi har diskuterat det här i moderaterna och tycker att det är förfärligt, men vi har inte fått den frågan till nämnderna ännu, säger Stina Lundgren (m), vice ordförande i samma nämnd.
- Nej det har inte kommit någon fråga till oss i nämnderna. Jag har inte hört talas om det, säger Kerstin Brunnström (s) ordförande i motsvarande nämnd för centrala och västra Göteborg.
Nils-Gunnar Ernstson, Direktör för hälso- och sjukvårdskansliet i Göteborg som ska serva politikerna och se till att deras beslut genomförs, skrev på eget bevåg ett svar till NU-sjukvården den 29 maj i år: 'Hälso- och sjukvårdskansliet i Göteborg har inga invändningar mot att verksamheten läggs ned.'
Det är politikerna i NU-sjukvårdens styrelse som kommer att lägga ner Källan, men de avgörande besluten om finansiering har alltså tagits av tjänstemän, vilket gör det svårt för den som ogillar beslutet att utkräva ansvar. GFT har utan att lyckas sökt Ernstson för en kommentar.

När Göteborg hade sagt nej vände sig NU-sjukvården till regionens centrala hälso- och sjukvårdsutskott för att fråga om Källan kunde vara värd att bevara som en regional specialresurs. Men det blev nej även från det hållet. Och även där var det tjänstemän som hade fattat beslutet.
- Ur demokratisk synvinkel tycker jag att det är problematiskt. Man bollar ansvaret mellan olika instanser och under tiden är det tjejer som kommer i kläm. Så länge man inte kan påvisa en bätte vård för tjejerna någon annanstans kan jag inte acceptera en nedläggning, säger Monica Selin (kd), regionråd och ledamot i hälso- och sjukvårdsutskottet.
I slutet av augusti tog hon upp frågan i utskottet, som beslutade att låta NU-sjukvården redogöra för vilken plan de har för Källans patienter på nästa sammanträde den 20 september.
- Det är inte tillräckligt men jag kan acceptera det som ett delsvar. Jag tycker att de andra partierna lite lättvindigt hänvisar till att det naturliga för de här tjejerna är att tas om hand i öppenvården. Det fungerar ju inte när det har gått så långt, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu