• Oded Meiri från föreningen Fred i Mellanöstern kallade Jan Guillou för "en av våra största (Israel-)hatare"
Göteborgs Fria

Israelvänner möttes utanför Ullevi

Efter att en rad demonstrationer mot Israels krig i Libanon har anordnats i Göteborg och runtom i landet hölls i torsdags en manifestation till stöd för Israel utanför Ullevi. Demonstranterna anklagade massmedierna för att sprida en antiisraelisk bild av kriget.

Omkring 200 Israelvänner mötte upp för att visa sitt stöd till vad de menar är en israelisk självförsvarsaktion i Libanon. Platsen för manifestationen var Skånegatan utanför Ullevi, där mellan 1 500 och 2 000 personer demonstrerade mot Israels krig och landets deltagande i friidrotts-EM ett par dagar tidigare.
Talarna på den proisraeliska demonstrationen var tydligt upprörda över kritiken som Israel möter och flera av dem antydde att den har antisemitiska undertoner.
- Det är inte första gången världen sviker det judiska folket, ska vi låta det hända igen? frågade sig en talare.
Invasionen av Libanon sågs som en direkt följd av de senaste årens Hizbollahraketer mot Israel från Libanon. Talarna beklagade de civila dödsoffren men menade samtidigt att de är Hizbollahs ansvar eftersom de gömmer sig bland civila. En talare menade till och med att Hizbollah gömmer sig bland civila just för att orsaka så många civila dödsoffer som möjligt och därigenom vinna stöd för sin kamp mot Israel.

Samtliga talare gick till hårt angrepp mot massmedierna, som de tyckte spred en förljugen bild av kriget i Libanon och gav "Israelhatare" för mycket utrymme. Oded Meiri från föreningen Fred i Mellanöstern kallade Jan Guillou för "en av våra största hatare" och enligt en annan talare var GP-huset "Göteborgs terrornäste". Alla menade att medierna fokuserar uteslutande på libanesiska offer och glömmer israeliska offer och Hizbollahs krigsförbrytelser.

Även på måndagens demonstration mot Israels invasion av Libanon hävdades att mediebilden är skev - fast då åt andra hållet. En talare frågade sig där om medierna "hejade på Israel" eftersom de enligt henne inte rapporterar om att Israel bombar sjukhus, bostadshus, ambulanser och broar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu