• Israel kritiseras för att döda civila urskillningslöst.
Göteborgs Fria

Tusentals för Israelbojkott

Mellan 1 500 och 2 000 personer demonstrerade i måndags mot att Israel får delta i friidrotts-EM trots att landet befinner sig i krig och bombar civila mål i Libanon. Israel måste bojkottas, även idrottsligt, var budskapet.

Sydafrika tilläts inte att delta i flera internationella idrottsevenemang under apartheidtiden och Jugoslavien skickades hem från fotbolls-EM i Göteborg 1992 på grund av kriget och övergreppen i landet. Mot den bakgrunden tycker idrottsföreningen Proletären FF - knutet till Kommunistiska partiet - och en rad andra organisationer som stod bakom måndagens demonstration, att även Israel borde bojkottas så länge nationen bryter mot de mänskliga rättigheterna och internationell lag i Libanon och de ockuperade palestinska områdena.
Med slagord som 'inga ockupanter i EM' och 'bojkotta Israel' tågade demonstrationen från Gustaf Adolfs torg till Ullevi.
Bengt Frejd från Proletären FF var en av dem som höll tal utanför idrottsarenan. Hans krav på bojkott av Israel 'militärt, ekonomiskt och inte minst idrottsligt' följdes av talkörer från publiken. En stor grupp ropade 'leve Hizbollah' och viftade med organisationens gula fana.

Västvärldens regeringar ser Hizbollah som en terrororganisation men i Libanon har stödet för organisationen bland befolkningen ökat kraftigt sedan det senaste kriget började.
- Jag har respekt för att de ropar det. Hizbollah är ju de som står för motståndet, så jag mår inte illa av det, säger Bengt Frejd.
En annan av talarna var Elisar Hage vars mor har blivit internflykting i Libanon sedan hennes by bombades av Israel.
- Israel säger att de bara bombar Hizbollah, men då undrar jag: är broar Hizbollah? Är sjukhus Hizbollah? Är hela byar Hizbollah? sa hon.
Hage säger att hon aldrig har varit politiskt intresserad tidigare men att hon ändå måste engagera sig nu.
- Ingenting fungerar där. Jag måste skicka pengar till min mor, trots att hon egentligen har bättre ekonomi än jag, för att det inte går att ta ut några pengar där, säger hon.
Hon stöder även Hizbollahs kamp mot Israel, trots att hon är kristen och Hizbollah är en muslimsk organisation.
- Massmedierna vill få oss att tro att det här är ett muslimskt krig, men det är det inte. Utan Hizbollah hade Libanon legat i ruiner nu. Jag hejar på dem för de är de enda som försvarar mitt land, säger hon.

Inom friidrottsvärlden har det inte varit några diskussioner om Israels deltagande i EM.
- Kriget blossade ju upp när allt redan var planerat och ordnat, säger Europeiska Friidrotsförbundets, EAA:s, ordförande Christian Milz.
Han säger att förbundet skulle ha kunnat diskutera frågan om den hade tagits upp av något av dess medlemsförbund - till exempel svenska friidrottsförbundet - eller om det hade funnits ett brett internationellt politiskt samförstånd. Men ingen har tagit något sådant initiativ.
- Vi beklagar naturligtvis kriget och alla skador men vi kan inte gå vår egen väg och fatta ett sådant beslut, säger Milz.
EAA menar också att idrotten bör kunna hållas utanför politiken, och att friidrottarna från Israel ju inte är ansvariga för vad deras regering gör. Men det är ett resonemang som Bengt Frejd inte håller med om.
- En bojkott drabbar enskilda, så är det ju, men det är en protest mot Israel som nation, säger han.
Han tycker att beslutet att låta Israel delta i mästerskapet också är ett beslut som sänder ut signaler, och att det därför inte går att isolera idrotten från politiken.
- Svenska friidrottsförbundet säger att man måste vänta på sanktioner från FN, men USA blockerar ju allt sådant. Vi tycker att det blir väldigt konstigt om det bara är USA som ska bestämma allting. Svenska fotbollsförbundet har ju till exempel bestämt sig för att inte spela några vänskapsmatcher med Israel.

Även vänsterpartiets ledare Lars Ohly uppmärksammade kriget i Israel och Libanon i måndags, dock inte i samband med demonstrationen utan på ett torgmöte i Brunnsparken. Han kritiserade bland annat att Sverige importerar krigsmateriel från Israel och därmed indirekt stödjer den israeliska krigsindustrin. Han och vänsterpartiet delar också ståndpunkten att Israel inte borde ha bjudits in till friidrotts-EM.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu