Göteborgs Fria

Vindkraft i Ale får förhinder

25 gånger mer vindkraft till 2020. Den föhoppningen har regionen efter en studie som presenterades i juli i år. Men för andra gången på kort tid har nu en planerad vindkraftspark stoppats för att skydda ett orört naturområde.

Det var i förra veckan som Ales kommunstyrelse tog beslutet att inte låta uppföra en vindkraftspark med trettio vindkraftverk i naturområdet Risveden, åtta mil norr om Göteborg.

– Det fanns många orsaker till beslutet. För framtidens skull måste vi se till att bevara områden som Risveden för att säkra att vi har rekreation och tysta områden för alla invånare, säger kommunstyrelsens ordförande Jarl Karlsson (s).

Naturområdet Risveden är tjugo kvadratkilometer stort och är ett av de största i Göteborgsområdet. Det består av flera sjöar och skogslandskap och inrymmer sju naturreservat. Men vindkraft blir det alltså inte tal om. Kommunstyrelsen anser att naturvärdet – områdets biologiska mångfald och artvariation – är för högt.

Ett vindkraftverk skulle öka bullernivån och sabotera utsikt, anser man. Dessutom finns det en kulturhistorisk aspekt av Risveden, som förr var en viktig handelsväg.

– Det går åt en yta motsvarande en fotbollsplan för ett vindkraftverk, det är mark som röjs upp och inte kan återplanteras. Dessutom ska det byggas vägar för att man överhuvudtaget ska kunna ta sig till och från verken, det blir en sammanlagd påverkan som är alldeles för stor, säger Jarl Karlsson.

Resonemanget liknar det som fördes i april i år, när vindkraftverk planerades i det orörda naturområdet Skottefjället i Lysekil. Då framförde bland annat biologen och författaren Stefan Edman att orörda naturområden är en för viktig resurs för att offras i omställningen till ett koldioxidfritt samhälle.

Frågan är om värdet av orörd natur måste kompromissas med om vindkraften ska kunna utnyttjas till fullo. I dag är det kommunerna som gör prövningar i de fall där konflikter uppstår. Tomas Österlund är miljöhandläggare på regionens miljösekretariat och arbetar med energifrågor. Han säger att kommunerna i regionen i dagsläget har olika riktlinjer när vindkraft ska prövas och att det kan vara förvirrande för aktörerna.

– Det behövs en handledning för hur prövningen ska ske i hela länet, så långt som möjligt så att man inte gör olika i kommunerna. Vår förhoppning är att det ska ske under hösten när miljösekretariatet börjar arbeta med Miljösamverkan Västra Götaland.

Österlund säger att regionens bedömning på en potentiell ökning till fem terawattimmar (att jämföra med dagens 0,2 terawattimmar) är fullt rimlig.

– Bedömningen är väl att vi kan klara av det ganska lätt. Men vi behöver lösa tillståndsprocessen, som är oerhört tidskrävande. Det är ganska samstämmigt bland de olika aktörerna att den behöver förenklas. Det innebär givetvis inte att man ska öppna alla områden. Områden med höga naturvärden behöver alltid vara fredade, säger Tomas Österlund.

Länsstyrelsen har genomfört en kartläggning av de områden i Västra Götaland där det finns ett riksintresse för vindkraft. På den inkluderas av olika skäl inte flera områden med ganska höga vindförhållanden, exempelvis längs Bohuskusten, enligt Tomas Österlund.

Och på länsstyrelsens karta är även Ale en vit fläck när det gäller områden av riksintresse för vindkraft. Under dagens förhållanden är en vindkraftspark överhuvudtaget inte aktuellt för kommunen.

Istället satsar man på andra sätt på grön energi, berättar Jarl Karlsson.

– Vi har fjärrvärme överallt och arbetar för att höja antalet Alebor som åker kollektivtrafik. Vi känner oss rätt trygga i att vi medverkar i kampen för en bättre miljö, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Landstinget gemensamt lån med SKB

Eftersom ombyggnaden av väg 288 blivit dyrare än beräknat har Svensk Kärnbränslehantering, SKB, och Landstinget i Uppsala län valt att agera.

Uppsala Fria

”Det tillhör forntiden”

Efter att Skånes Fria Tidning börjat granska föreningen Isbjörnarnas könspolicy ändrar sig tjänstemännen på kommunen och kräver förändring.

Skånes Fria

”Man har glömt att vi jobbar med liv och död”

Ett tungt sparpaket drabbar Karolinska universitetssjukhuset. 650 miljoner kronor ska sparas. Omkring 800 förlorar sina jobb. ”Man kan inte bolla med patienternas säkerhet för att spara pengar”, säger Anette Karlsson, vårdförbundets ordförande på sjukhuset i Solna.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu