• Mohamed Said var en av de hyresgäster som frös ordentligt förra vintern. Elementen var avstängda och det var rena vinterkylan inomhus, säger han. Hyre
Göteborgs Fria

Hjällbobor tar värmestrid till rätten

Förra vintern var det svinkallt i flera lägenheter i Hjällbo, enligt många hyresgäster. De skaffade egna eldrivna element och svepte in sig i filtar. Men hyresvärden förnekar, så nu får tingsrätten avgöra hur mycket hyresgästerna egentligen frös.

Göteborgs Fria Tidning har tidigare skrivit om att många boende i Hjällbo känner sig dåligt behandlade av sin hyresvärd, kommunala Hjällbobostaden. En av familjerna vi var i kontakt med slutade betala sin hyra bland annat på grund av förra vinterns brister i uppvärmningen.
I stället deponerade de i fyra månader månadshyran hos länsstyrelsen.
Nu har tvisten blivit ett mål för tingsrätten, som ska avgöra om familjen har rätt till en hyresreduktion eller om värden ska få den hyra som inte har betalts.

Det är hyresgästerana Sucdi Esse och hennes man Mohamed Said som kräver ersättning. Deras ståndpunkt är att det var extremt kallt i deras och många andras lägenheter förra vintern, och det stöds av en kollektiv anmälan till hyresnämnden i slutet av oktober 2004. Anmälan skrevs under av över 30 hyresgäster som alla klagade på att det var för kallt i lägenheterna.
Många av dem som skrev under menade att det hade varit för kallt nästan varje vinter, och de tolkade det som att hyresvärden medvetet sparade in på värmen. Flera av dem skrev under på att de var beredda att säga upp sina hyreskontrakt i protest om det inte blev varmare i lägenheterna.
- Nästan hela vintern var det problem med värmen. Ibland hade hyresgästerna ingen värme, ibland var uppvärmningen mycket dålig. Vi upplevde det här nästan varje år, tills vi vidtog den här åtgärden och gjorde en kollektiv anmälan, säger Nabil Shakfah, ordförande i Hjällbo boendekommitté som samlade in namnunderskrifterna.
Även Shakfah har deponerat flera hyror hos länsstyrelsen, men det ärendet är ännu inte aktuellt hos tingsrätten.

Hjällbobostadens advokat Kristina Andersson har kallat en av företagets bovärdar för att vittna om att värmesystemet fungerade som vanligt under så gott som hela vintern. Enligt företaget har det bara skett två små avvikelser: under en vecka i oktober 2004 var värmesystemet trasigt under ett av husen, och i tre veckor var värmen avstängd under ett annat hus.
Hjällbobostaden menar också att det var så varmt ute två av de tre veckorna att ingen uppvärmning behövdes. Och enligt företaget är inte ens den kvarvarande veckan något att bråka om; temperaturen i lägenheterna ska bara ha varit ett par grader under det normala.
- Det finns ingen sanningshalt i kritiken. Det kan ju vara att man tycker att det är lite dragit eller kallt, men det är ju individuellt, sa Hjällbobostadens dåvarande utvecklingschef Bo Strandberg till GFT när vi skrev om konflikten i höstas.
Ord står mot ord, men det finns också objektiv information om hur kallt det faktiskt var under oktober månad 2004. Värmesystemet ska slås på automatiskt när utetemperaturen understiger 10 grader. Så kallt var det enligt hyresvärden bara under en av de tre veckor då värmesystemet inte fungerade.

Men bara en kilometer bort från de drabbade husen, på andra sidan Göta älv, har miljöförvaltningen en mätstation. GFT har tagit del av de data stationen samlade in under oktober 2004, och de visar att det sällan var så varmt utomhus som bolaget hävdar.
21 dygn var medeltemperaturen under 10 grader.
6 dygn var medeltemperaturen under 5 grader och minimitemperaturen under 0 grader.
Medeltemperaturen för hela månaden var 8,2 grader.
Temperaturen skiljer sig inte så mycket mellan stadens olika mätstationer så det är osannolikt att det var mycket varmare i Hjällbo än på andra sidan älven.
Enligt Hjällbobostaden har man kontrollerat temperaturen i flera lägenheter, och alla lägenheter som kontrollerades hade 20 grader eller mer vid mättillfället.
Men de uppgifterna ifrågasätts av Mohamed Said.
- Jag har pratat med jättemånga av de som klagade på värmen, och ingen har sagt att någon från Hjällbobostaden har varit där och mätt. Vi gjorde ingen mätning själva för det behövdes inte. Elementen var helt kalla och det kändes som om man gick utomhus utan handskar mitt i vintern, säger han.

Ord står mot ord också när det gäller vad man har kommit överens om. Enligt företaget har alla grannar till Sucdi Esse och Mohamed Said accepterat en ersättning på 500 kronor för den vecka då företaget erkänner att det var för kallt i husen.
Men enligt Hjällbo boendekommitté skickade Hjällbobostaden utan förvarning ut hyresavier där beloppet var 500 kronor lägre än vanligt en månad. När hyresgästerna betalade in det lägre beloppet tolkade bostadsbolaget det som en överenskommelse, men de flesta av hyresgästerna hade ingen aning om att hyresreduktionen berodde på värmeproblemen. Någon överenskommelse är det alltså inte tal om, enligt kommittén.
Det är fortfarande inte bestämt när tingsrätten ska avgöra ärendet. Hittills har bara en muntlig förberedelse hållits.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu