Göteborgs Fria

Fantomen i Hammarkullen

När världen blir för jobbig flyr Ruben in i en serievärld där han är fantomen och har alla egenskaper han saknar i verkligheten: han är stark, bestämd och beundrad. 'Hejdå fantomen' är en saga om hur det är att vara tio år.

Teater: Angereds Teatern

Pjäs: Hejdå Fantomen

Regissör: Manuel Cubas

Ruben är tio år och tycker han är stor nog för att slippa klä ut sig i boliviansk folkdräkt till Hammarkullenfestivalen. Men hans pappa är kassör i karnevalskommittén och vill gärna att Ruben ska ställa upp i tävlingen om karnevalens kung.

Det finns många Ruben känner att han måste imponera på, därför säger han till sina kompisar Mammad, Miriam och Titti att han inte alls ska klä ut sig, han ska ha en vanlig kostym på karnevalen. Det är svårt att säga om de verkligen tror honom, Ruben har nämligen lite svårt att hålla sig helt och hållet till sanningen. De retar honom och kallar honom 'om jag vill', eftersom han alltid kan göra precis allting 'om han vill'.

När saker och ting inte går riktigt Rubens väg, flyr han in i sin serievärld, där är han fantomen, de retande kompisarna är hans trogna följeslagare. Ärkefienden är Svenska 2 lärarinnan som 'är tjock och bara kan ge massa läxor'.

'Hejdå fantomen' är en skildring av hur det kan vara att vara tio. Sanningen i olika frågor, till exempel om flickor verkligen är antingen horor eller oskulder, serveras av den starkaste killen på gården och ifrågasätts inte. Om man inte är så stark är det lätt att ljuga och säga att man kan 'om man vill' och att man tränar judo litegranna i smyg. Och när det inte går flyr man in i en annan värld där man har alla egenskaper man saknar i den vanliga världen. Serievärlden blir en slags spegling av dem vuxenvärld som ska komma. Det som verkligen definierar tioårsåldern som pjäsen fångar är känslan av att egentligen vara stor och vuxen, bara det att resten av världen inte förstår det.

'Hejdå fantomen' är ingen helgjuten pjäs, storyn i sig känns lite svag och leder inte framåt. Det som räddar den är framförallt den fina skildringen av tioårsåldern, fiffiga scenografilösningar och skådespelarnas insatser. Scenen består av tre bildskärmar som i pjäsens inledning visar typiska förortshöghus. När Ruben flyr in i fantasivärlden visas samma hus, fast i tecknad form och på golvet syns en ljusbild av fantomens onda märke. Angeredsteatern är över huvud taget bra på scenlösningar.

Skådepelarna gör fina skildringar av tioåringar, alla fyra. Mest märks huvudrollsinnehavaren Omid Khansari som växlar mellan tönten Ruben och hårda fantomen. Det enda som kan invändas är att alla fyra när de spelar barn visar på ganska kraftiga tics, men för det mesta är det bara roligt. Allas tioåringar, kanske framförallt Bahador Foladis 'Mammad' och Josefin Petersons 'Titti' är ibland otroligt komiska.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fattigare utan bibliotek

Hela mitt liv, nästan, har jag bott alldeles nära ett bibliotek. En händelse som liknar en tanke, brukar man väl säga. Jag tror i och för sig att jag skulle ha tillbringat ungefär lika mycket tid där ändå, men visst har närheten hjälpt till. Bibblan har alltid varit ett slags home away from home.

Fria Tidningen

Kulturkrönikan: Skeva bilder av förorten

Nu bränner de bilar i förorten och plötsligt är segregationen tillbaka på dagordningen. Mer sällan pratar man om integration. Det är så mycket enklare med segregation, lättare att peka på och sen gå vidare. Och det finns rätt mycket att peka på i Göteborg. Sociologen Ove Sernhede säger i GP att ungdomar i förorten i stor utsträckning inte ser sig som göteborgare, utan som boende i sin respektive förort. Frågan är ju också om de ses som göteborgare, om förorten i nordost är en del av goa glada Go:teborg.

Göteborgs Fria

Scenkonst inom bokpärmar

Poetry slam är en genre som långsamt växer i Sverige. För att visa på den variationsrikedom som ryms bakom begreppet ger nu Ord på scen ut en samlingsvolym där ett sextiotal poeter visar prov på sin scenlyrik.

Göteborgs Fria

Passionerad falsksång

Ärevördiga skivbolaget Love Records har till slut bestämt sig för att ge ut M.A. Numminens svenska 70-tals plattor på cd.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu