Liv Strömqvist drivs av purt raseri | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Liv Strömqvist drivs av purt raseri

'Bakom varje framgångsrik man står en kvinna', lyder ett något uttjatat ordspråk. Men sällan har det varit så tydligt som i Liv Strömqvists nya seriealbum. Precis som feministiska forskare gjort i några decennier nu, lyfter hon fram de kvinnor som tidigare inte ansetts värda att nämnas i historieböckerna, och ger dem den cred de förtjänar.

Hur många har till exempel hört talas om Voltairine de Cleyre, radikal anarkistisk konsumtionskritiker och förespråkare av öppna förhållanden i det sena 1800-talets USA? Och vem har funderat över hur diktatorn Stalins flickvän hade det? Svar: ett levande helvete. För att inte tala om Priscilla, Elvis Presleys hustru, som flyttade till Graceland som 16-åring och hölls instängd där som en annan porslinsdocka av en man som fanatiskt ville behålla henne 'ren'.
Gemensamt för alla de fruar och flickvänner vars livsöden får rum i Liv Strömqvists egen historiebok, är att de hamnat i skuggan av sina berömda män, ofta extremt självupptagna psykon utanför strålkastarljuset.

Med dessa exempel hämtade ur verkligheten blir det så tydligt vad det ofta svårdefinierbara patriarkatet är för något. Det handlar helt enkelt om ett system som tillåtit män att, utan att skämmas det minsta, genom hela historien utnyttja kvinnor för sin egen vinning och se till att trycka ner de smartaste brudarna med hjälp av nedlåtande kommentarer som 'du är osedvanligt ful' (sagt av den goa gubben Einstein till sin fru Mileva Maric, efter att han lämnat henne och barnen och samtidigt sett till att ta åt sig äran för deras gemensamma upptäckt relativitetsteorin).

Att vara politisk, bildande och samtidigt rolig är ingen lätt sak. Det finns alltid en risk att det slår över i antingen flamsig under-bältet-humor eller torr plakatretorik. Men Liv Strömqvist lyckas för det mesta hålla sig på precis rätt nivå. Med glimten i ögat och en penna som drivs av purt raseri över all den dumhet som begåtts av ett självupptaget patriarkat och av dess kvinnliga medlöperskor. Det är hemskt, det är absurt och det är fruktansvärt komiskt i all sin tragik.

Fakta: 

Einsteins fru
Författare: Liv Strömqvist
Förlag: Galago

Rekommenderade artiklar

Karin Kilner arbetar för att eleverna ska få läslust

Svenska skolbarn läser böcker i allt mindre utsträckning, och många elever har problem med läsning och skrivning. Samtidigt sparar många skolchefer in på skolbiblioteken.
- Utvecklingen rimmar dåligt med politikernas tal om att vi ska satsa på språk och integration, tycker Karin Kilner, bibliotekarie på Sjumilaskolans bibliotek som nu står inför besparingar.

Svalt mottagande av bibliotekskampanj

"Sverige behöver en nationell bibliotekspolitik.' Det tycker författarna bakom uppropet Library Lovers. Men i Göteborg får kampanjen ett svalt mottagande.

Par i jazz

Vägen till berömmelse har varit relativt kort för Mariam Wallentin och Andreas Werliin. Sedan debutskivan förra året har duon tagit emot hyllningar från flera håll, och i januari
tilldelades de Rikskonserters anrika pris Jazz i Sverige.

Maj Wechselmann gör film om journalisten Bang

Barbro Alving, alias Bang, var en av Sveriges mest kända krigskorrespondenter under 1900-talet. Hon var ofta kontroversiell och hon drevs av sitt starka rättspatos. Nu har Maj Wechselmann, själv en omstridd dokumentärfilmare, gjort en film om Bang.

Våga ta makten över ditt liv

Lagom till Internationella kvinnodagen kommer en färsk antologi med feministiska texter ut i bokhandeln. Redaktörer är duon Moa Elf Karlén och Johanna Palmström, som tidigare uppmanat oss att Ta betalt! och Slå tillbaka!

© 2021 Göteborgs Fria