Lyckade dagar när Hammarkullen bjöd på fest | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Lyckade dagar när Hammarkullen bjöd på fest

Göteborgskalaset - släng dig i väggen. I helgen var det Hammarkullekarnevalen som gällde. Under tre dagar vallfärdade människor från hela Göteborg till Hammarkullen för att ta del av dans, fest och musik.

Vädret var inte alls på karnevalshumör när lördagens karnevalståg drog genom Hammarkullens gator och torg. Men färgsprakande karnevalsdräkter och svängiga sambarytmer höjde temperaturen och skapade feststämning som inte ens en grå himmel och sval vårtemperatur rådde på.

Karnevalståget blev en färgsprakande kontrast till de grå husen som tornade upp sig i bakgrunden och publiken som trängdes längs gatorna fick uppleva dans och musik från hela värden. 18 olika grupper deltog i tåget och visade upp allt från sydamerikansk salsa till svensk folkdansmusik. Svensk-Kurdiska kulturföreningen bjöd på kurdisk folkdans, Tunari visade hur chilensk folkdans kan se ut och slagverksorkestern Kiriaka serverade medryckande rytmer med sina trummor. Men det var inte bara dans och musik som syntes i tåget. Även gaykulturen representerades i form av Gay 424, en stöd- och självförsvarsgrupp för icke-heterosexuella i Angered.

Karnevalståget i all ära, men Hammarkullekarnevalen är mer än så. Ett stenkast bort bredde marknaden ut sig med minitivoli, hantverk och doftande matstånd. Många aktiviteter utspelade sig även på stora scenen där kulturföreningarna turades om att uppträdda under hela helgen. En av åskådarna var Ronza Safar. Hon har bott i Sverige i åtta år och har besökt karnevalen under alla år, mycket för att det är roligt.

- Den är bra för att svenskar ser hur invandrare har det. Vi får visa upp vår kultur som dans, musik, mat och annat, sade hon.

Men Hammarkullekarnevalen skulle inte vara vad den är utan alla funktionärer, och varje år hjälper både unga och äldre till för att göra karnevalsdagarna så bra som möjligt. En av dem är Faride Shiekhe som även bor i Hammarkullen. Faride deltog i karnevalsfirandet för tredje året och för henne betyder karnevalen mycket.

- Jag vill hjälpa till för jag tycker det är roligt och viktigt. Det betyder mycket att det kommer så mycket folk till Hammarkullen. Vi får visa hur vi har det här och att det faktiskt är bra, sade hon innan hon försvann i folkmängden för att ta tag i nästa funktionärsuppgift.

Och det var inte alltid så lätt att ta sig fram i den stora folkmängden som Hammarkullekarnevalen lockat till sig. För under ett par dagar var det Hammarkullen som stod i centrum för allas uppmärksamhet. Det var Hammarkullen som alla ville åka till.

Rekommenderade artiklar

En lektion i livsglädje

Vad skulle du göra om du fick veta att du bara har några veckor kvar att leva? Resa jorden runt? Hoppa bungyjump? Skaffa en älskare? Leva var dag som om den vore din sista?

Slagfärdig samhällskritik i små tarvliga historier

Det är inte svårt att hitta samhällskritiska knockar i Jonas Ulfvarsons novellsamling Hålet och Andra Små Tarvliga Historier. Det är en mörk och dyster verklighet som målas upp där författaren förfärar, äcklar och förfärar igen.

Porr - vid yttrandefrihetens gräns

Var går gränsen mellan pornografi och yttrandefrihet? Det var huvudfrågan när nätverket Feministiskt forum bjöd in till seminarium på ett fullsatt Café Hängmattan den 6 maj.

Här kan verkligen alla ställa ut

55 kvadratmeter, omgivna av vita väggar där det hänger färglada tavlor. Det skulle kunna vara vilket galleri som helst. Men Galleri Verkligen på Övre Husargatan i Linnéstaden är inte riktigt som andra gallerier. Här får vem som helst ställa ut.

Tjejerna intar Musikens hus

Den 26 mars är det tjejernas kväll på Musikens hus i Majorna. Då intas scenen av Girlomania - en endagsfestival av och med tjejer där totalt 14 tjejband kommer att bjuda på allt från rock till punk och rnb.

© 2021 Göteborgs Fria