Göteborgs Fria

GSF: Studenter kritiska mot kostnadseffektiv utbildning

Just nu pågår upptaktet inför Göteborgs sociala forum (GSF), och i onsdags tog Filosofiska fakultetens studentkår till orda. Under rubriken Utbildningsfabriken och den stängda högskolan, gick de till angrepp mot den nuvarande utbildningspolitiken.

Universitet och högskolor har blivit utbildningsfabriker. De resurser som de svenska lärosätena får sig tilldelade, beror i dag till stor del på antalet färdigutbildade studenter. Det menar Pär Wiktorsson, ordförande i Filosofiska fakultetens studentkår i Göteborg. Han ser ett stort problem i situationen.

- Utbildningen sker i stora föreläsningssalar med hundra elever och skolorna använder sig av överintag för att få in så många som möjligt, säger han

Följden av detta blir, enligt Pär Wiktorsson, att kritiska frågeställningar och engagemanget hos studenterna minskar.

- Hur lätt är det att ställa kritiska frågor och föra en utvecklande dialog, när du sitter tillsammans med hundra andra och tempot är högt?, säger han.

I en riksomfattande undersökning som Högskoleverket gjort, framgår att hälften av de tillfrågade studenterna inte känner att de får tid att reflektera, och ännu fler säger att utbildningen inte ger något engagemang i samhällsfrågor.

Den förändring som både Pär Wiktorsson och Sveriges förenade studentkårer vill se, är bland annat att resursfördelningen till universiteten och högskolorna inte ska vara helt beroende av antalet utbildade studenter, utan mer stå i relation till utbildningens kvalitet, jämställdhetsarbete och liknande.

- Man skulle ju kunna tänka sig att koppla lärosätenas anslag till de inspektioner och undersökningar som Högskoleverket redan i dag genomför, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Inget genomslag för porrfilmsfritt boende

Hösten 2003 beslutade kommunstyrelsen i Göteborg att hotellvistelser för politiker och anställda ska vara porrfilmsfria. Men resultatet hittills är blygsamt. 46 procent av årets övernattningar har skett på hotell som erbjuder porrfilm. Ett av kommunens bolag visste inte ens om att resepolicyn ändrats.

Göteborgs Fria

Aktiva val hos Kulturförvaltningen

32 procent av kulturförvaltningens hotellvistelser har varit på hotell som erbjuder porrfilm. Ändå talar en hel del för att de verkligen försökt följa resepolicyn. Men det kommer troligen att dröja innan den nya resepolicyn kommer att slå igenom.

Göteborgs Fria

Fortsatt kamp mot asylpolitiken

Under onsdagseftermiddagen samlades ett hundratal elever från Humanusskolan i Göteborg utanför Migrationsverkets lokaler. Men demonstrationen mot den svenska asylpolitiken väckte inget synligt intresse från de anställda.

GSF: Privatisering på programmet

Nära trettio olika organisationer deltar i helgens Göteborgs sociala forum (GSF). Det övergripande temat för debatter och seminarier är privatisering.

Göteborgs Fria

Tema vård: Göteborgarna tveksamma till övertagande

Nätverket HARM (Hammarkullen reser motstånd) fortsätter kampen för att få ha sin vårdcentral kvar. Efter ockupationerna blir det nu demonstrationståg och fortsatta protester. Att själva ta över och driva vårdcentralen är det inte fråga om.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu