• När Mushtaq upptäckte hiphop var det genom artister som Tupac och Eazy E. När han bodde i Iran upptäckte han att folkrappade på fler språk än engelska. När han nu släpper sitt debutalbum har Mushtaq valt att rappa på sitt modersmål, dari.
Fria Tidningen

Mushtaq Khorsand skapar unik hiphop

Ett debutalbum om samhället, kärlek och problem. Med sin hiphop vill artisten Mushtaq Khorsand bidra till att skapa en bättre värld. "Musik är det finaste som finns och med hiphop kan man berätta hur mycket som helst på bara en minut", säger han.

Mushtaq Khorsand tar fram sin telefon och läser upp ett meddelande som han just fått från en man i Afghanistan. Mannen skriver att folk i Afghanistan har tillräckligt mycket att tänka på utan Mushtaqs musik. Mushtaq själv tror att mannen syftar på att många människor i Afghanistan är oroliga över den rådande situationen i landet.

– Då vill de inte lyssna på när jag berättar om vad som är ont i samhället. Men jag ska svara den här killen och diskutera sakerna med honom, vissa saker jag rappar om är ju fakta som vi måste kunna leva med. Det blir bara värre om vi ignorerar det, säger han.

Mushtaq kommer ursprungligen från Afghanistan men har även bott tre år i Iran, innan han tog sig till Sverige i slutet av 2015. Debutalbum Qiamat E Rapp, Dari för ”Rapens domedag”, som släpptes i dagarna har vuxit fram under lång tid. Under sin uppväxt lyssnade han nästan bara på amerikansk hiphop, Tupac var en av idolerna. Men det var först när han kom till Sverige som han insåg att man kunde rappa på andra språk än engelska.

– Jag var på en spelning där två tjejer rappade på persiska och tänkte: varför ska inte jag rappa på mitt språk? Dari är väldigt rikt och orden kan betyda väldigt mycket, så det passar väldigt bra för hip hop.

På det nya albumet har Mushtaq skrivit alla texter, samt musik till en av låtarna. Texterna handlar om samhället och livet i stort, om politik och om vad som är svårt eller negativt med kärlek. Men den gemensamma nämnaren är förändring, vilket är precis vad Mushtaq vill vara en del av.

– Jag hatar när pengar eller religion styr, vi måste kunna samarbeta utan det. Jag brinner även för kvinnors rättigheter i Afghanistan, det är något jag vill vara med och påverka, säger han.

Han beskriver hiphop som en stark musikgenre där det delvis verkligen handlar om att säga vad man tycker. Det är en av anledningarna till att han slutade lyssna på pop, som han tycker fokuserar på andra saker.

– Jag kanske inte skulle våga stå på gatan och skrika om att Afghanistans politik är si eller så, men musiken ger mig makten att göra det, säger han.

I dag lyssnar han mindre på amerikansk hiphop och mer på persisk, där en av de största inspirationskällorna är Bahram Nouraei från Teheran. Mushtaq menar att det i hans texter hela tiden dyker upp nya detaljer och budskap, och att man därför måste lyssna på hans låtar flera gånger. Med tiden har Mushtaq även satt upp ett eget mål för vad han vill åstadkomma – att göra afghansk hip hop internationell.

– Det finns en del hiphop i Iran, men nästan ingen alls i Afghanistan. Jag vill få den att växa, säger han.

I dag går han första året på gymnasiet, efter att ha lärt sig svenska på bara ett år. Men förutom som skolungdom och rappare beskriver Mushtaq sig själv även som politisk aktivist och tvärflöjtspelare i en av Bethlehemskyrkans orkestrar i Göteborg.

– Jag klarar inte av att sitta hemma utan att göra någonting. Jag vill vara med och förändra samhället, säger han.

Nej, han verkar inte sitta sysslolös hemma, utan har redan börjat planera inför nästa skiva. På debutalbumet rappar Mushtaq och en av hans kompisar, men inför uppföljaren vill han få med sig fler rappare, och själv kunna axla rollen som producent. Han har redan kontakt med tre andra rappare i Sverige som han börjat jobba med, och via sociala medier pratar han även med en kille i Teheran.

– Han är väldigt bra på att skriva och rappa, och jag ser fram emot att jobba med honom, säger Mushtaq Khorsand.

Fakta: 

Mushtaq Khorsand

Ålder: 18 år, född och uppvuxen i Kabul, Afghanistan, och tillhör folkgruppen hazarerna. Vid 13 års ålder flydde han till Iran och levde sedan flera år på flykt. Kom till Sverige och Malmö 2015.

Bor: Göteborg

Aktuell med: Debutalbumet Qiamat E Rapp.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ambassadör i litteraturens tjänst

Under hösten har läsambassadörerna Noura Ahmed och Sahar Ghorbani arbetat med projektet Läs högt, riktat mot barn i förskoleåldern. ”Det känns så kul att ge glädje till barnen”, säger Noura Ahmed.

Fria Tidningen

Balkangäng som tar ton i fiktionen

Han syns oftast på klubbscenen, men nu har Alismir Jugo och hans balkanband letat sig hela vägen till bioduken. Bosnia Express från Gamlestaden är aktuella i Helena Bergströms nya film, Vilken jävla cirkus.

Göteborgs Fria

Göteborgs radikala historia ur ett gräsrotsperspektiv

Vi befinner oss i det glömda Göteborg, där sjömännen kämpar för arbete och deras familjer för att ha mat på bordet. I Agneta Thomasin Svenssons Alla röster, alla ljus skildras en stad präglad av fattigdom och utsatthet.

Fria Tidningen

Teater Kattma bygger om

”Jag vill göra en magisk och berättande teater som är för alla”, säger Hans Sjöberg, inför premiären av Huset vid vägens början.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu