• Det potentiella byggandet av ett nytt kinesiskt generalkonsulat i Stora Torps park reser återigen frågan hur länge Göteborg och Sverige kan ducka frågan om mänskliga rättigheter.
Göteborgs Fria

Kinas nya konsulat - en kontroversiell historia

En satsning på handelsrelationerna säger Göteborgs stad. Jo, men vad leder vår okritiska hållning till Kina till på sikt, undrar Johan Lagerkvist, Kinaexpert.

Nu på måndag, den 18 december, kommer Fastighetsnämnden i Göteborg fatta beslut kring Kinas önskemål att bygga ett 11'000 kvadratmeter stort och inhägnat generalkonsulat i det som i dag kallas Stora Torps park och ligger mittemot det som förr var gamla tv-huset. 6000 kvadrat ska användas till konsulatets verksamhet och 5000 kvadrat blir bostäder till konsulatets personal.

Enligt tjänsteutlåtandet till Fastighetsnämnden så har diskussioner pågått med representanter från konsulatet, som i dag ligger vid Grönsakstorget, sedan 2003 om var ett nytt kan byggas. Förslaget är nu alltså att konsulatet ska få två års gratis markanvisning av marken och att Göteborg när detaljplanen vunnit laga kraft sedan ska sälja önskad mark vid Stora Torp ”för marknadsmässigt pris”. Marken är alltså inte aktuell för försäljning till någon annan än Kina.

Men försäljningen är inte okontroversiell, och det av flera skäl. Dels är boende i området upprörda över det potentiella bygget, och dels är det väldigt tyst kring frågan om Kina och mänskliga rättigheter när staden vill utöka samarbetet med den totalitära regimen. Göteborg har sedan 80-talet haft ett ständigt utökat samarbete med Kina och i och med Geelys förvärv av Volvo Cars 2010 och ett dotterbolag 2013 så arbetar i dag cirka 15'000 personer i Göteborg för företag med ägande i Kina. Ytterligare 3000 väntas med Geelys planerade innovationscenter som delvis syftar just till att locka hit ännu fler kinesiska företag. VG-regionen exporterar i dag mer än vi importerar från Kina, vilket är första gången någonsin. Det låter bra, men riskerna är många, menar Johan Lagerkvist, professor på Stockholms Universitet och en av Europas främsta Kinaexperter.

– Alla vill tjäna pengar men topparna inom såväl näringslivet som politiken vägrar konsekvent att prata om detta. Denna märkliga självcensur leder till att vi mer än gärna kritiserar andra länder, som till exempel Ryssland när det gäller mänskliga rättigheter men vi kan inte ens kalla Kina en diktatur offentigt, säger Lagerkvist.

Det Johan Lagerkvist syftar på är när Stefan Löfven slingrade sig undan frågan i SVT för cirka ett år sedan då man sände ett program hur hårt utnämningen av Liu Xiaobo som mottagare av Nobels fredspris hade slagit mot Norge och norska företag. Sveriges export till Kina uppgick år 2015 till cirka 40 miljarder kronor.

Och att det handlar om handel är ingen i Göteborg som hymlar med. ” Ett stärkt konsulat spelar en viktig roll i utvecklingen av handelsrelationerna och därmed är det av strategisk vikt att säkerställa det kinesiska konsulatets roll i Göteborg.” står det i utlåtandet inför fastighetsnämndens möte på måndag, något Johan Lagerkvist inte är förvånad över.

­– Nej, såhär resonerar man över hela EU. Och man kan ju tycka att en fråga om ett konsulat är relativt neutral, men frågan är som sagt större än så. Allianser av makteliter överallt står bara och bockar och beundrar den kinesiska makten, samtidigt som den bara blir mer och mer repressiv och auktoritär, var tar det stopp? Det intressanta i detta fallet är ju att Göteborg väljer att lägga sig platt från början, där undrar jag hur de resonerar på sikt.

Johan Lagerkvist fortsätter med att det inte är säkert att det tar stopp och att det är då det kan bli farligt för om vi fortsätter att lämna ett vakum i debatten om mänskliga rättigheter så så kommer Kina fylla det och formulera om grundvärderingarna globalt. Därför är det viktigt att vara tydlig i tidigt skede och det är inte vare sig Sverige eller Göteborg.

– Hur platt kommer vi lägga oss för gynnsamma ekonomiska intressen på sikt, och hur långt från våra grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter kommer vi backa innan vi upptäcker att vi sålt ut dem och det redan är för sent, avslutar Johan Lagerkvist.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nej till amnesti för ensamkommande

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen nej till Vänsterpartiets motion om amnesti för ensamkommande. Ett väntat resultat men frågan har fått stor uppmärksamhet och stort stöd från civilsamhället.

Fria Tidningen

”Beslutet får inte bort ungarna från gatan”

Regeringen avsätter 360 miljoner kronor till organisationer som arbetar med hemlösa ungdomar och psykisk ohälsa. Men flera av organisationerna jobbar inte främst med hemlöshet – och de som gör det har inte fått några pengar alls.

Fria Tidningen

S-ledare i Göteborg anmäls för förtal

Debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil polisanmäler kommunstyrelses ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal efter att hon pekat ut dem som extremister.

Fria Tidningen

Rika misstänks sällan för narkotikabruk

Ungdomar i rika stadsdelar i Stockholm misstänks sällan för narkotikabruk medan de i fattigare misstänks ofta. Rapporteringen kring användningen är den motsatta, visar nya siffror från BRÅ.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu