Debatt


André Olofsson
  • Man får inte fysiskt misshandla någon, men inte heller verbalt misshandla någon. Det kan också leda till döden, skriver André Olofsson på Transgender day of remembrance.
Göteborgs Fria

Vart är vårt samhälle på väg?

I dag är transgender day of remembrance och vi kan inte nog poängtera vikten av normkritik i vårt samhälle – det vet jag av egen erfarenhet, skriver André Olofsson.

Jag kunde inte tro att det var sant när jag fick höra av kollegor inom vården att jag som mörk är ”sån där”, född som knarkare och kriminell. Eller att ”vi” mörka föds som våldtäktsmän och att det ligger i "vår" natur att slå kvinnor. Jag tog upp detta med cheferna och de svarade att hen skojade nog bara. Hen menade nog inget illa. Du får tänka att det är första gången vi träffar en ”sån som dig”.

Jag tycker inte att jag, som öppen hbtq-person, rasifierad person skall behöva utstå frågor om hur ”såna som jag” ser ut mellan benen eller om min sexuella njutning. Jag tog illa vid mig att jag inte fick hjälpa vissa personer för jag inte luktar som en svensk. Jag blev också nekad vård av vårdcentralen för jag är en hbtq-person. Jag blev sjukskriven på grund av mobbningen på arbetsplatsen. Är det då bara jag som har drabbats av detta? Nej tyvärr inte. Min partners föräldrar ville inte veta av sitt eget barn mer när jag kom in i bilden – de är etniska svenskar. Mitt barns förskolepedagog förklarar att mitt barn kommer bli utsatt för mobbning. Jag och min partner har blivit anmälda av våra grannar för att vi kränker dem för att vi har en symbol för allas lika värde i vårt hem, den klassiska regnbågssymbolen.

Jag sa upp mig från min arbetsplats och i dag har jag valt att jobba för Östra Göteborg med en chef som har samma övertygelse som jag har, alla människors lika värde. Vad gör chefen i Östra Göteborg för skillnad jämfört med mina tidigare chefer? Hon har valt att jobba med hur:et med anställda, diskussion och skapa utrymme för olika minoritetesgrupper. Detta märks genom att det på möten tex tas upp olika normkritiska frågeställningar regelbundet. Öppnar upp för olikheter på arbetsplatsen och anställda med olika perspektiv för att kunna spegla samhällets mångfald. Respekterar alla individers olikheter och övertygelser. Använder ett inkluderade språk som tex hen och partner.

Ung helg heter ett projekt jag fått förtroendet att delta i, det innebär att inkludera ungdomar i Östra Göteborg i arbetslivet. En person jag fick hedersuppdraget att handleda heter Ibrahim Jobe. Han är uppvuxen i förorten och är en person som antas vara född som våldtäktsman och kriminell, precis som jag. Men vet ni vad? Han är en person med hjärtat på rätt plats och är precis lika lämplig för jobbet som jag. Varken han eller jag upplever heller att statistiken över hatbrotten som rapporteras av brottsförebyggande rådet eller folkhälsoinstitutets rapport där transpersoner vittnar om diskriminering i flera olika former, är en uppmuntrande läsning. Vi tänker inte be om ursäkt längre, och är inte extra känsliga.

Nu sitter några och tänker, men yttrandefriheten? Man får inte fysiskt misshandla någon, men inte heller verbalt misshandla någon. Det kan också leda till döden.

Inför min anställningsintervju i Östra Göteborg fick jag klart för mig vad de anser angående nolltolerans emot diskriminering och vad konsekvenserna blir om jag bryter dessa regler. Jag fick veta hur jag kan delge mina tankar och inte bara stanna vid alla dessa dokument som ändå bara blir hyllvärmare och gör ingen skillnad. Klart och tydligt språk och inkluderande.

Min chef agerar utifrån allas likavärde, en inkluderande arbetsplats.Vad gör ni? Tittar på eller börjar agera för ett samhälle för alla?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu