Instrumentalmusik som flyter fram | Göteborgs Fria

Recension


Musik
Rubicon Artist: Parallel Activity Bolag: Imogena

  • Johan Björklund, Erik Ivarsson, Alfred Lorinius och Carl Svensson i Parallel Activity. De firar nya skivan Rubicom med en releasespelning på Hängmattan 16 november.
Göteborgs Fria

Instrumentalmusik som flyter fram

Parallel Activity debuterar med ett album som för tankarna till ett instrumentalt Fleetwood Mac.

Gitarristerna Carl Svensson och Erik Ivarsson spelar ikapp på Parallel Activitys debutalbum Rubicon. Gruppen består även av Alfred Lorinius (elbas) och Johan Björklund (trummor), dessutom gästar Lisen Rylander Löve (tenorsaxofon), Mathias Bäckström (altsaxofon) och Kristoffer Alehed (trombon) på Syrinx, som är albumets mest experimentella spår.

Bandets sound har rötter i 60- och 70-talet och det går att höra vissa ekon från band som Kebnekajse och Kvartetten som sprängdes, och emellanåt låter Parallel Activity som ett instrumentalt Fleetwood Mac.

Det luftiga gitarrspelet är överlag inspirerat och varierat, och stämningarna går från tyngre och mer riffbaserade inslag till det skira och lyriska.

Kompositionerna skiftar form likt molnformationer en vacker sommardag. Flödet i spelet och de vindlande melodierna gör albumtiteln Rubicon – den italienska floden – helt logisk; det här är instrumentalmusik som flyter fram.

Som bäst är kvartetten i den gnistrande balladen Vallentuna serenad och den elegiska Minnen från en sommarnatt där det finstämda möter melankoliska underströmmar.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Revolutionen lever vidare

Recension

Alexander Ringbäck är en artist som inte väjer för allvaret, det nya albumet Punkt är tydligt politiskt, utan att bli plakatmässig, skriver Tobias Magnusson.

© 2021 Göteborgs Fria