Akutinsatt konferens hålls om ensamkommande | Göteborgs Fria
  • Rörelsen 'Vi står inte ut' arrangerar en extrainsatt konferens om ensamkommande, tillsammans med Frälsningsarmén. Bilden är från Röda tråden-marschen på Medborgarplatsen i Stockholm den 11 mars 2017.
Göteborgs Fria

Akutinsatt konferens hålls om ensamkommande

Situationen för ensamkommande förvärras snabbt. Nätverket #vistårinteut och Frälsningsarmén arrangerar därför i dag en akutinsatt konferens i Göteborg.

– Läget förvärras och skruvas åt dag för dag, med utvisningar som effektiviseras, fler som skrivs upp till 18 år, unga som rotat sig som tvingas flytta eller utvisas. Och vi känner till runt tio personer som tagit sitt liv. Vi är i ett akut behov av att få ut sanningsenlig och riktig information om läget i Sverige och i Afghanistan, säger Kinna Skoglund, talesperson för nätverket #vistårinteut.

I dag, 23 oktober, arrangerar nätverket därför en extrainsatt konferens tillsammans med Frälsningsarmén. Runt 150 personer har specialinbjudits, däribland aktivister, tjänstemän och media. Talare är Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson Miljöpartiet, Fatemeh Khavari, talesperson Ung i Sverige, Abdul Ghafoor, grundare AMASO, Afghanistan Migrants Advice & Support Organization, deltar via länk och Annica Lang, leg. psykolog och doktorand vid Linköpings Universitet. Talen kommer live-sändas på #vistårinteuts och Ung i Sveriges Facebook-sidor (se länkar i faktarutan).

Kinna Skoglund säger att  #vistårinteut upplever att allmänheten och till viss del media inte förstår situationen ensamkommande lever i, hur komplex den är och hur olika delar och beslut påverkar varandra.

– Det blir lätt lite spekulativ och populistisk media, man försöker hitta vinklar och scoop, istället för att beskriva helheten, säger Kinna Skoglund.

Till exempel upplever nätverket att det ofta rapporteras om en fråga i taget; antingen om utvisningar eller om omflyttningar från kommuner till Migrationsverkets boenden, antingen om situationen i Afghanistan eller om åldersuppskrivningar. Med konferensen vill de därför ge en heltäckande bild.

– Om man bara pratar om en del kan man vifta bort det och säga att det är inte så farligt, men det är helheten som skapar en katastrofsituation, säger Kinna Skoglund.

Fakta: 

Se talen streamade

Talen från konferensen livestreamas 23 oktober kl 13.30-15.30.

#vistårinteut: https://www.facebook.com/vistarinteut/

Ung i Sverige: https://www.facebook.com/ungisverige.nu/

Vi står inte ut

Yrkes- och volontärnätverket #vistårinteut består av cirka 9000 socionomer, pedagoger, enhets- och verksamhetschefer, sjuksköterskor, familjehem, barnmorskor, läkare, psykologer, diakoner, präster, konsulter, genusvetare, beteendevetare, människorättsvetare, forskare, projektledare, handledare, gode män, jurister, volontärer och medmänniskor som på ett eller annat sätt är engagerade i gruppen ensamkommande barn och ungdomar.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2021 Göteborgs Fria