Inga gator åt nazister i Göteborg | Göteborgs Fria
  • Heden fylldes under lördagen till bredden. Bläddra höger för att se många fler bilder från motdemonstrationerna.
  • "Jag fylls av en stark känsla av tillförsikt, att så många unga kloka människor tar till orda" säger fredsforskaren Hans Abrahamsson på plats på Heden.
  • "Bra att det blev som det blev". Åsa Österlund, Shiri Andersson Lundholm, Sarah Johnstone och Isabelle Lundqvist har precis tagit sig från Heden till Scandinavium efter att NMR stoppats.
Göteborgs Fria

Inga gator åt nazister i Göteborg

“Inga nazister på våra gator” är kanske en av de allra vanligaste talkörerna vid antirasistiska demonstrationer och i dag blev det nästintill verklighet. Nazistiska NMR kom till Göteborg, men längre än till en parkering utom syn- och hörhåll för de allra flesta kom de inte.

Stämningen inför lördagens annonserade nazistdemonstration i samband med Bokmässan har präglats av såväl en viss oro som av en stor beslutsamhet att visa hur många fler som enas under antirasismens fana. Ett flertal initiativ med motdemonstrationer har vuxit fram med Heden som absolut största samlingsplats, och redan vid halv elva på lördagsförmiddagen börjar folksamlingen växa.

Trots en viss osäkerhet i luften om vad som kan tänkas hända denna dag är folkfest en av de vanligaste beskrivningarna av stämningen på platsen. Medan Folkmusiker mot rasism dansande spelar låt efter låt nere på gräset med såväl barnfamiljer som pensionärer omkring sig är liknelsen träffande.

På plats på Heden är bland tusentals andra fredsforskaren Hans Abrahamsson, som bland annat var aktiv i dialogförsöken inför EU-toppmötet 2001. Under veckan har spekulationer om en repris, om än i format mindre, av det som har kommit att kallas EU-kravallerna luftats. Hans Abrahamsson berättar om sina dubbla känslor inför dagen.
– Jag fylls av en stark känsla av tillförsikt, att så många unga kloka människor tar till orda. Den andra sidan är att det är bedrövligt att demokratin har utvecklats på ett sådant sätt att vi inte förstår vad som behövs för att försvara den, att vi måste ordna den här typen av demonstrationer för att samhället inte klarar av att sätta ner foten mycket tidigare.

Runt 13, då det är sagt att nazisterna ska börja marschera från uppsamlingsplatsen i närheten av Scandinavium, riktar folksamlingen på Heden sitt fokus ut mot Sten Sturegatan. Men NMR är inte i närheten av att vara på väg förbi den samlade motdemonstrationen.

Efter att ha brutit mot den anvisade vägen har polisen slagit en järnring runt dem vid Ica Focus i närheten av Liseberg och när klockan närmar sig två börjar det stå klart att det inte kommer att bli någon nazistmarsch längs denna väg i alla fall. Piketbussar fyllda av poliser lämnar avspärrningarna vid Heden och minuterna senare rivs kravallstaketet. Under talkörer som “Inga nazister på våra gator” och “Krossa rasismen” är det istället motdemonstranterna som vandrar den väg nazisterna var anvisade att gå, men i motsatt riktning.  

Vid Scandinavium är stämningen nästan uppsluppen, om än något vilsen. Clowner i full mundering skanderar glatt och utanför Burgårdsgymnasiet står en sångmanifestation med människor i alla möjliga utklädnader.
Isabelle Lundqvist, Shiri Andersson Lundholm, Sarah Johnstone och Åsa Österlund är några av dem som gått från Heden och nu inte riktigt vet vad som händer.
– Jag tycker att det är jättebra att det blev som det blev och att de faktiskt fick se att det inte lönar sig att bryta mot alla regler som satts upp, säger Isabelle Lundqvist.

De är alla överens om att polisen hittills verkar ha god kontroll över situationen, och med sig bär de folkfest-känslan från Heden.
– Jag var nervös innan men det släppte faktiskt när vi kom ner till Heden. Och även när vi kom upp hit, ingen vet riktigt vad som händer men det har inte känts osäkert någon gång, säger Isabelle Lundqvist.
Sarah Johnstone håller med:
– Jag tycker att det har känts tryggare än vad jag kanske förväntade mig men på ett sätt är det ganska märkligt att man har låtit några hundra individer stänga ner nästan en hel stad.

Klockan är runt tre på eftermiddagen och egentligen är det nu demonstrationstillståndet för NMR, som alltjämt befinner sig vid Focus-huset utom syn- och hörhåll från de allra flesta, går ut. De gator som NMR skulle vandra på är nu motdemonstranternas, och många har samlats på vägen mellan Liseberg och Svenska mässan. På ena sidan syns kravallutrustade poliser och rader av piketbussar – kanske hundra meter bort motdemonstranter varav en del är maskerade.

Här är stämningen en annan, något mer spänd, än på Heden och vid Scandinavium. Några knallskott hörs och något viner genom luften mot de uppställda poliserna och ett antal piketbussar rycker fram mot motdemonstranterna efter något som liknar ett slagsmål. 

Ett relativt lugn lägger sig ganska snart – i alla fall på denna sida av kanalen som löper förbi Liseberg. Men allt har såklart inte bara varit folkfest denna dag. På lördagskvällen kommer rapporter om att totalt 35 personer ska ha gripits under dagen, varav de flesta för våldsamt upplopp, och ett 20-tal omhändertagits av polis.
Joel Nordström är en av de personer från nätverket Gatujuristerna som varit runt under hela dagen för att informera om rättigheter och skyldigheter för motdemonstranterna och han sammanfattar dagen:
– Vi kan konstatera att oron som har uttryckts i media om motdemonstrationerna har visat sig vara överdriven, det har varit lugnt i det stora hela. Vi känner att det har varit en väldigt trevlig dag med många positiva människor som har känt glädje i att samlas mot det här.

När det gäller NMR:s agerande och säkerheten kring dem säger Joel Nordström att de ställer sig frågande.
– Det är anmärkningsvärt att den typen av ordningsstörningar som NMR har stått för idag där de bland annat har använt sina fanor som lansar och konsekvent brutit mot vad de har anvisats har fått fortgå. De andra tilläts ha kvar sina fanor, och de hade kvar en lastbil på platsen där de stod vilket vi ifrågasätter ur säkerhetssynpunkt.

Till slut lämnar så NMR Göteborg för att bege sig tillbaka till den parkering i Mölndal de kom ifrån. Medan clownernas såpbubblor stiger mot himlen hörs talkörerna eka. Det finns en tydlig känsla av seger i luften när “Inga nazister på våra gator” upprepas gång på gång.

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

© 2021 Göteborgs Fria