• Dokumentären Efter Inez handlar om föräldrarna Filip och Denizes sorg efter att ha förlorat sin dotter i graviditetens nionde månad.
Fria Tidningen

Dokumentärt om intim sorg

Efter succén Att skiljas är Karin Ekberg aktuell med dokumentärfilmen Efter Inez. Ett intimt och respektfullt porträtt av de unga föräldrarna Denize och Filip som förlorade sitt barn i graviditetens sista månad.

Karin Ekbergs nya film Efter Inez är något så ovanligt som en titt in i det vi som samhälle bedömt som det mest privata: sorgen efter en anhörig. I Efter Inez är det dessutom sorgen efter ett spädbarn som behandlas. Varsamt får vi kika in hos föräldrarna Denize och Filip, vars dotter Inez dog i Denizes mage i nionde månaden.

– Vi behöver få speglas i varandras liv. Om det inte finns några som har gått före oss på en svår väg så känner man sig väldigt ensam. Då blir det ännu jobbigare. Dokumentärfilm kan på det sättet vara ett läkande verktyg. Både för de som är med och de som så småningom ser filmen. Man behöver inte känna igen sig i allt, men man kan spegla sig i vissa delar, säger Karin Ekberg.

Idén till filmen fick hon efter debuten Att skiljas, som handlar om hennes föräldrars skilsmässa först och främst, men där ämnet tangeras.

– En av de saker som behandlades under samtalen med mina föräldrar när vi filmade var att de fick ett barn ett år innan jag föddes, men som dog i anslutning till födseln. Den sorgen trycktes ner. De fick aldrig se barnet, inga bilder, det fick inget namn. När jag visade Att skiljas var det många som kom fram och uttryckte igenkänning. Det var tydligt att detta var någonting att undersöka närmare.

Hon fortsätter:

– I samma veva var det många i min närhet som var gravida, det blev uppenbart att barnet finns redan innan det har kommit ut ur magen. Det finns genom att föräldrarna börjar formulera sig kring hur de vill att man ska bli som familj och hur de vill bli som föräldrar. Det är en symbol, en dröm och en framtid som går förlorad om barnet dör.

Efter Inez kom dock att undersöka mer än sorg. Ett annat centralt tema utkristalliserade sig, nämligen hur samhället ser på och behandlar en man i sorg och kris.

– Filip är en ung pappa på 23 år som är redo för att bli förälder och längtat efter sin bäbis. Sedan dör barnet och helt plötsligt förväntar sig alla att han ska gå till jobbet, dra in pengar, bära kistan och hålla tal. Det rullar bara på, men någonstans ungefär ett år senare tar det sig uttryck i att han får panikångestattacker och mår jättedåligt. När han möter andra pappor i samtal så visar det sig att andra har liknande erfarenheter.

– Vi har som medmänniskor och samhälle en uppgift i att inte förvänta oss att män beter sig som stereotyper utan öppnar för att man kan få vara svag och ledsen även om man är en man, säger Karin Ekberg.

Under hösten ska Karin Ekberg turnera med filmen, som kommer att visas på ett 20-tal biografer över hela landet.

– Filmen ska visas med fördjupande samtal efteråt. Spåret med mäns sårbarhet har jag börjat titta närmare på och kommer att utforska vidare i framtiden. Jag letar faktiskt just nu efter män i olika åldrar och med olika livserfarenheter som skulle vilja vara med i ett sådant projekt, samtala om sina egna liv tillsammans med mig, säger Karin Ekberg.

Fakta: 

Efter Inez

27 september - Folkets Bio Malmö

1 oktober - Bio Rio Stockholm

2 oktober - Bio Roy Göteborg

4 oktober - Klarabiografen Stockholm

Fullständigt schema för visningar och samtal över hela landet kan hittas här: http://efterinez.se/

Information, råd och stöd om spädbarnsdöd finns att hitta här: http://www.spadbarnsfonden.se/

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det finns en omedvetenhet kring hedersvåld”

För 20 år sedan skrev Christina Wahldén den omvälvande boken Kort kjol, där en ung kvinna tampades med sviterna av att ha blivit våldtagen. Nu är författaren tillbaka med Falafelflickorna, en deckare om hedersproblematik riktad till barn.

Fria Tidningen

Cinemafrica firar 20 år

Filmfestivalen Cinemafrica har efter 20 år etablerat sin status som tongivande inom det svenska kulturlandskapet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu