• Per Myrhill har tecknandet inskrivet i sin rehabiliteringsplan. Framöver har han planer på att i serieform berätta om kampen för en fungerande eftervård.
  • Per Myrhills serieroman Aneurysmdimma utkommer idag.
Fria Tidningen

Per Myrhill om resan genom vårdeländet

37 år gammal drabbades Per Myrhill av en kraftig hjärnblödning. Han berättar om sina erfarenheter i serieromanen Aneurysmdimma. "Jag är tacksam emot vården för att jag lever. Men eftervården är jag mer än kritisk till", säger Myrhill, som i dag lever med ständiga smärtor.

Efter en krävande arbetsdag lägger sig Per Myrhill på soffan i vardagsrummet. Förutom stressen på jobbet har han dragits med en huvudvärk som bara blir värre och värre. Han somnar framför tv:n.

Nästa morgon hittar hans fru Josefine honom. Han har spytt i soffan och det är svårt att få kontakt med honom. Hon ringer 112.

– På sjukhuset trodde de först att det var hjärnhinneinflammation, men när de hittade blod i ryggvätskan förstod de att det var en blödning i hjärnan som krävde akut operation, säger Per.

Efter operationen låg Per nedsövd. En lunginflammation förvärrade hans tillstånd och ett tag var läget kritiskt. När läget stabiliserats något flyttades han till en vanlig vårdavdelning. Där påbörjade Per så sakteliga sin idé om att göra en självbiografisk serie. Ett projekt som nu, fem år senare, nått sin slutpunkt.

Att det över huvud taget skulle bli en bok var inte självklart. Serieförläggaren Rolf Classon nappade på Pers idé men var tveksam till om det var genomförbart.

– Jag har ringt honom ett par gånger i veckan, för att fråga hur det går. Varje gång har jag hört på hans röst hur svårt han har haft det. Varje gång har jag tänkt, att nu, nu säger han: ”Det går inte längre, jag måste lägga av”. Men han har alltid svarat: Jodå... det går bra!”

Och visst var det besvärligt många gånger, understryker Per Myrhill, som samtidigt tackar sin förläggare för det uppmuntrande stödet under arbetets gång.

– Att få ner min historia på papper är ett sätt att dela den med andra och ett sätt att slippa bära på allt inombords. Jag har drabbats av många bakslag och har fått kämpa mot hjärntrötthet. Det är skönt att boken äntligen är klar. Sedan är det bara en bråkdel av det jag varit med om som får plats i boken.

Per Myrhill hade änglavakt. Han kunde lika gärna ha dött den där natten mellan den 4 och 5 december 2012. Han säger att han är tacksam mot läkarna som räddade hans liv. Samtidigt sörjer han.

– Jag saknar den person som jag var. Det har varit tungt och mörkt emellanåt, säger Per och beskriver hur han tvingats att begränsa sin vardag:

– I dag tar det så mycket krafter att umgås med andra vilket gjort att jag isolerat mig allt mer. Men jag försöker att utsätta mig för situationer där smärtan blir förhöjd för att undvika att jag stagnerar.

I Sverige räknar man med risken att utveckla ett aneurysm i hjärnan är ungefär en procent. En del dör av blödningen. Några få blir helt återställda. Cirka tio procent får bestående men efter ett artärbrock. Och till den gruppen hör Per Myrhill som i dag lever med kronisk hjärntrötthet och självmordsklassad smärta.

– Varje pulsslag är fortfarande som ett hammarslag i mitt huvud, förklarar han.

Orsaken till problemen som Per har i dag är att läkarna under det största ingreppet skar av den stora nerv på höger sida av huvudet som sörjer för höger sida av ansiktet. Nervtrådarna hittade aldrig tillbaka till varandra vilket resulterat i en fruktansvärd smärta som inte ens morfin rår på.

I hans diagnos är smärtor av självmordskaraktär inskrivet. Och någon medicin som hjälper har han inte fått. Även en avancerad operation som skulle ge honom möjlighet att slå ut smärtorna med elimpulser har misslyckats.

Efter att ha provat Bediol, som innehåller medicinsk marijuana, upplevde Per att det hjälpte. Men läkarna har inte varit villiga att författa någon licensansökan för Bediol.

– Jag har sagt ja till allt som läkarna förespråkat. Det som jag fått är starkt beroendeframkallande opiater. Dessa snabba opiater gör mig hög men hjälper inte mot min smärta. När jag medicinerat med cannabis har jag däremot på kort tid fått lindring.

Varför tror du att det finns ett så starkt motstånd?

– Det ligger på politisk nivå och besluten är grundade i våra narkotikalagar. Sverige ligger miltals efter i de här frågorna, säger Per Myrhill, som beskriver Sverige som ett land drabbat av opiatepedemi.

Att teckna serier är en del av Pers rehabiliteringsplan. Och han anser att tecknandet har hjälpt honom även om det inte har förbättrat smärtorna.

Kärleken till serieformen har han haft sedan barnsben då han lusläste Fantomen och Stålmannen.

– Jag förstod snabbt att serier var något för mig. Det dröjde heller inte länge innan jag själv försökte göra egna serier. Tecknandet har alltid varit självbiografiskt, ett slags bearbetande av jobbiga och smärtsamma saker. Att föra över känslorna till pappret är ett sätt att dela mina tankar med andra, säger han.

Under arbetet med Aneurysmdimma har Per publicerat några kapitel i Plutonium Comics, seriefanzinet som han varit redaktör för under många år. För sina ”extraordinära insatser” tilldelades Per förra året Seriefrämjandets fanzinpris.

De många positiva reaktioner som Aneurysmdimma har väckt har varit sporrande. Redan finns det flera uppslag som han vill arbeta vidare med.

– Min fru har skrivit en bok om hur det gick till när vi blev gravida genom ivf-behandling. Där ska jag bidra med teckningar. Sedan har jag planer på att göra en serie om mina upplevelser av eftervården, som jag är kritisk till. Jag vill också uttrycka min tacksamhet för vården, de räddade mitt liv och jag har sett hur personer inom vården sliter enormt. Jag har fått en ofrivillig guidad tur genom vårdeländet, säger Per Myrhill.

Fakta: 

Per Myrhill

Född: 1975

Bor: Floda

Tidigare: Utgivare av Plutonium Comics, Medverkar i antologin Serienördens kokbok.

Aktuell med: Aneurysmdimma (Kartago Förlag)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu