Inget nollalternativ för Vita Björn | Göteborgs Fria
  • ”Vi hoppas att detta kommer bli en så pass bra process att det kommer att sprida sig i Sverige.” Det sa Vita Björns samrådsgrupp när GFT träffade dem första gången våren 2015. Nu är hyrorna klara och det blev inget nollalternativ.
Göteborgs Fria

Inget nollalternativ för Vita Björn

Inget nollalternativ – men lägre hyreshöjning än vad Wallenstam pratade om från början. Beslutet om nya hyror för området Vita Björn har kommit men för hyresgästerna är inte osäkerheten på om de kan bo kvar över.

Efter att hyresgästerna i området Vita Björn i Majorna har kämpat mot Wallenstams renoveringar och höjda hyror i flera år har hyresförhandlingarna nu till slut blivit klara. Hyresgästerna kommer att kunna välja mellan tre olika nivåer av renovering och därmed hyreshöjning, rapporterar Hem & Hyra. För de som väljer mininivån, som innebär stambyte, el och badrum, kommer hyreshöjningen att landa på någonstans mellan tre och elva procent – i genomsnitt sju procent.

– Vi har kämpat för ett alternativ med noll procents hyreshöjning. Det är det vi tror krävs för att alla ska kunna bo kvar och också det vi tycker är rimligt. Även om hyreshöjningen här är lägre än vissa andra exempel är jag inte nöjd, säger Mania Teimouri har bott i området i 17 år och är en av de hyresgäster som varit aktiv i samrådsgruppen.

Exakt vad hyran landar på för respektive hyresgäst beror på standard och hyra innan renovering, men också på vad som ska göras med de gemensamma utrymmena i husen. Hyresgästerna ska rösta om till exempel nya låssystem och tvättstugor och vill en majoritet av trappuppgången ha nytt läggs också extra på hyran. Mania Teimouri är kritisk till att det inte är tydligare hur hög hyran faktiskt kommer att bli.

– Får jag bara tre procent blir det runt 250 kr i månaden i höjning och det kan väl jag tycka är okej. Men elva procent plus tillval kan innebära upp till 1 250 kr i månaden och det är rätt mycket. Det skapar otrygghet. Ska jag söka annat, ska jag försöka byta eller kan jag bo kvar?

Den hyresförhandling som har blivit klar gäller egentligen bara de första uppgångarna där renoveringen har påbörjats, men nivåerna kommer att ligga till grund för efterföljande hus.

– Nu när man säger att det är färdigförhandlat tror jag att många ger upp, men vi har ändå möjlighet att inte godkänna och att överklaga. Det är ett sätt att visa att vi inte är nöjda och att vi fortfarande tycker att det ska finnas ett nollalternativ, säger Mania Teimouri och fortsätter:

– En del av kampen är att fortsätta belysa frågan och berätta vad som händer, att hyresrätten är hotad och att folk kan tvingas flytta.

Rekommenderade artiklar

Ny chans att rädda observatoriet

Ett nytt Göteborgsförslag har lämnats om att rädda nedläggningshotade Slottsskogsobservatoriet och på bara några dagar har det fått över 500 röster.

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

© 2021 Göteborgs Fria