• Många väntar på att äntligen få flytta – men det tar allt längre tid att få skriva kontrakt på en hyresrätt i Göteborg.
Göteborgs Fria

Allt längre tid för att få en hyresrätt

1 751 dagar. Så lång tid tar det i genomsnitt att få skriva kontrakt på en lägenhet genom Boplats i Göteborg. I samtliga stadsdelar utom en har kötiden vuxit sedan förra året, och i de allra flesta med över hundra dagar.

Boplats nya statistik över de fyra första månaderna av 2017 visar på samma trend som de senaste åren. Den genomsnittliga tiden totalt sett i Göteborgs tio stadsdelar som någon varit medlem på Boplats innan dess att man har skrivit kontrakt på en lägenhet är 1751 dagar – eller nästan fem år.

Absolut längst väntetid är det i Majorna-Linné. Där är det genomsnittliga antalet dagar för ett kontrakt 2 347 stycken, eller nästan sex och ett halvt år. Ännu längre tid får hen vänta som endast söker sig till allmännyttans lägenheter – nästan åtta och ett halvt år. Samtidigt är det den enda stadsdel där kötiden faktiskt har minskat sedan förra året, men endast med 35 dagar.

I åtta av Göteborgs tio stadsdelar har det genomsnittliga antalet dagar ökat relativt mycket, från tre månader till drygt ett års längre väntan är det som gäller. I Västra Hisingen är antalet dagar ungefär det samma som förra året.

Det genomsnittliga antalet dagar för att få ett kontrakt har ökat stadigt under flera år nu. Jämför man med förra året är ökningen dessutom större – medan den var knappt sex procent mellan 2015 och 2016, var den drygt åtta procent mellan 2016 och 2017.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hungerstrejk till stöd för palestinier

På fredag startas en hungerstrejk på Gustaf Adolfs torg i solidaritet med palestinska fångar. "De är inte ensamma i sin kamp" säger initiativtagare Benjamin Ladraa.

Göteborgs Fria

Kortare veckor för nattarbetare

Tio miljoner ska gå till att sänka heltidsmåttet för nattarbetare i Göteborgs stad ­– men det är långt ifrån tillräckligt för att nå regionens nivå.

Göteborgs Fria

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu