Göteborgs Fria

Antipsykotiska läkemedel vanligt i Göteborg

Trots allvarliga biverkningar använder var femte person på Göteborgs äldreboenden antipsykotiska läkemedel. Nu flaggar Socialstyrelsen för kvalitetsbrist.

Antipsykotiska läkemedel ska ges mot allvarliga psykoser. De har god effekt mot vanföreställningar och kan även fungera mot aggressivitet, berättar apotekaren Cecilia Lenander. I praktiken skrivs medlen i hälften av fallen ut mot andra problem, eller utan någon förklaring alls, visade hennes forskningsstudie.

– De kunde skrivas ut mot oro eller som lugnande, eller utan angiven indikation. Det är inte så de ska användas.

Bland biverkningarna finns ökad risk för stroke. Och äldre med demens kan drabbas av för tidig död.

– Man kan även bli stel i gången och mimiken i ansiktet kan påverkas. Känslolivet kan bli utslätat, som att man lever i en bubbla, och man kan bli väldigt trött, säger Cecilia Lenander.

Den kommun som skriver ut minst antipsykotiska på sina äldreboenden är Kungsör i Västmanland. Där får bara 1 procent av de boende sådana läkemedel. I Göteborg är andelen hela 22 procent. Att skillnaderna skulle bero på att man helt enkelt är sjukare i Göteborg utesluter Johan Fastbom, farmakolog och utredare hos Socialstyrelsen.

– Naturligtvis inte, utan det har andra förklaringar. De här skillnaderna har man sett i många år. I vissa delar av Sverige är psykofarmakaanvändningen högre och Västra Götaland är en av de delarna.

Varför det är så just här behöver man titta närmare på, säger Johan Fastbom.

– Det är det ingen som har gjort, så vitt jag vet.

Eftersom läkare kommer och går borde skillnaderna egentligen inte bestå över tid, menar han:

– Men det finns uppenbarligen en tendens att behandla på ett visst sätt, det så att säga ”sitter i väggarna”. Att det är stora skillnader i olika delar av landet är i sig tecken på kvalitetsbrister.

Åsa Lind är primärvårdschef i Göteborg och säger att det finns en tradition av att medicinera mer än att använda andra behandlingsmetoder, både i Göteborgsområdet och vissa andra delar av Västra Götaland.

– Men vi är medvetna om hur det ser ut, vi jobbar med frågan och även om vi fortfarande ligger över snittet så ligger vi bättre till än för några år sedan.

Hon hänvisar till siffror gällande äldre som är listade på vårdcentralerna och där ingår även de som bor på äldreboenden. Då syns en tydlig minskning av användandet runt årsskiftet 2016/2017, men efter det är kurvan ganska plan igen.

Hur jobbar ni för att minska användandet av dessa mediciner?

– Det ska göras en fördjupad läkemedelsgenomgång som läkare har tillsammans med en sköterska på boendet. Då försöker man ta bort mediciner som inte har goda effekter, utan mer stjälper än hjälper.

En färsk enkätundersökning från Socialstyrelsen visar att tre av fyra av Göteborgs äldreboenden saknar aktuella rutiner för att gå igenom patienternas läkemedel. Detta trots att myndigheten har en föreskrift från 2012 som säger att läkemedelsgenomgång ska erbjudas minst en gång per år från 75 års ålder.

– Kunskapen om att föreskriften existerar är kanske inte tillräckligt utbredd, säger Johan Fastbom.

Apotekaren Cecilia Lenander som skrivit avhandlingen om övermedicinering av äldre menar att en anledning till att det används mycket mediciner kan vara att det är ”lättare att ordinera läkemedel än en promenad eller sällskap”. Åsa Lind tror att det stämmer även i Göteborg.

– På ett boende är det inte så många sjuksköterskor och undersköterskor samtidigt. Om det då är någon som är väldigt orolig är det så klart lättare att be om medicin, än att sitta där dygnet runt.

Hur ska man göra för att minska användandet då, eftersom det finns en hel del negativa biverkningar?

– Vi behöver uppmärksamma frågan ännu mer. Det finns mycket man kan göra; aktivera, gå en promenad, ge mjölk och smörgås eller prova att gå på toaletten istället för att ge medicin mot oron. Det tror jag att man gör alltmer, och man har lärt sig att hantera oron på annat sätt än med mediciner. Siffrorna går neråt även om vi gärna hade velat att det gick lite fortare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nacka bästa cykelkommunen

Nacka är Stockholms läns bästa cykelkommun och intar en fjärdeplacering i landet. Vallentuna är sämst, enligt Cykelfrämjandets årliga kommunjämförelse.

Stockholms Fria

”En myndighet i Angered gör ingen skillnad”

Den nya jämställdhetsmyndigheten ska placeras på Angereds torg. Positivt för tilliten i området menar politiker, men forskaren Nazem Tahvilzadeh menar att placeringen bara blir symbolisk.

Göteborgs Fria

Litet klimatkliv för cyklister

Ett fåtal cykelsatsningar har fått statligt klimatstöd inom Klimatklivet. Mest pengar har gått till satsningar som rör bilar.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu