• Delar av Interreligiösa rådet på plats under Kulturkalaset 2016 ­ i år har de funnits i tio år.
Göteborgs Fria

”Dialog är ännu viktigare i ett spänt läge”

2017 är det tio år sedan Göteborgs interreligiösa råd bildades. Att vara en motkraft till rasism och fördomar och istället en plattform för dialog är lika viktigt som någonsin förut.

Berit Bornecrantz Dias är samordnare för Interreligiösa centrets verksamhet, och säger att de tydligt märker av ett ökat antal förfrågningar på verksamheten.

– Det är inte bara här utan vi får många förfrågningar internationellt som regionalt, till exempel från Trollhättan och Uddevalla. Det finns ett stort behov av den kunskapen och kompetensen och av en plattform för dialog där både det religiösa och sekulära samhället kan mötas.

Interreligiösa centrets arbete handlar just om att mötas, och att öka möjligheterna till dialog, delaktighet och integration. Hur viktigt religiösa ledares engagemang i dessa frågor är tycker Berit Bornecrantz Dias har lyfts alltmer på agendan.

– Människor som är drabbade söker ofta tillflykt till de religiösa församlingarna. Allting ställs mer på sin spets just nu i orostider och då kommer det här att bli en viktig diskussion.

Förutom öppen programverksamhet har centret bland annat ett skolprojekt för att bryta ner fördomar om religioner, ett medföljarprojekt som besöker flyktingar på asylboenden och ett kulturprojekt i Angered med målsättningen att församlingarna ska lära känna varandras religiösa och kulturella högtider. Alla dessa verksamheter kommer att fortsätta även nästa år, och dessutom den kvinnoverksamhet som Berit Bornecrantz Dias är ansvarig för.

– Det är så spännande med vår kvinnodialoggrupp, vi har lärt känna varandra under lång tid och brinner av idéer. Vi har fortfarande stort utbyte av att komma till varandras olika tempel och vi avslutade nyss ett ettårigt skrivprojekt. Dialoggruppen har börjat prata om någon form av socialt projekt för att stötta andra kvinnor, men vad exakt vi ska göra är ännu inte bestämt.

Yasser Hammoud som är imam och nuvarande ordförande för Interreligiösa rådet betonar också vikten av att lära känna varandra för att kunna samarbeta.

– Dialog blir än mer viktigt när det är ett spänt läge än när allt fungerar bra. Men dialog var viktigt förut, det är viktigt nu och det är viktigt i framtiden.

Han säger att målet är större trygghet i samhället, och även om det finns skillnader och olikheter som behöver förstås och respekteras finns det också väldigt många gemensamma värderingar mellan olika religioner.

– Men det finns en kunskapsbrist om andra religioner som gör att man inte förstår att man har mycket gemensamt. Man är rädd för något som är okänt, man kan ha fördomar och fantasier om att det är så annorlunda, och kanske till och med farligt. Då hamnar man fel – det finns så mycket gemensamma värderingar att samarbeta omkring.

Fakta: 

Ett bättre Göteborg 2017

Har det varit ett feministiskt år, ett omställningsår – och hur stor roll spelar dialog i tider då människor ställs mot varandra? GFT utvärderar året som gått och pratar framtid med några av alla de organisationer och nätverk som verkar i Göteborg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu