• De vill att vi ska flytta, men var? Vi har ingenstans att ta vägen.” Det säger Gerorgeta Baicu och Adela Dedu. (Bläddra höger för fler bilder från året som gått).
  • ­ Jag tycker att samhället måste se skolan som framtida infrastruktur. Har vi ingen fungerande skola får vi inget att bygga samhället på, säger Olov Agné.
  • ”Vilka signaler sänder man till medarbetare och till ungdomar som ska välja utbildning? Det blir ett symbolvärde.” Anders Wallenius ifrågasätter vilka som får ta del av den extra lönesatsningen på undersköterskor.
  • ­ Man kan inte gömma sig bakom att vilja bygga bostäder här – det är ju inte för dem som verkligen behöver det, säger konstnären Nils-Erik Matsson.
  • ”Kalla oss till möte så vi kan berätta hur vi skulle vilja ha det och vilka det egentligen är som använder de här sprutorna.” Mikele Yohannes om tankarna inför ett sprututbytesprogram i Göteborg.
  • ­ Allt ska klockas och de räknar minuter, berättade Anna Bonnevier om sina upplevelser om hur det är att ansöka om fler timmar med personlig assistans.
  • ”Jag hoppas att han ska känna att vi är en stabil punkt för honom, och att han alltid ska kunna vända sig till oss om det är något han undrar över eller någonting han behöver hjälp med.” Det sa Anita Kennedal som tillsammans med sin man Bo engagerade sig i Räddningsmissionens fadderverksamhet.
  • Kitchen on the Run besökte Göteborg i somras.
Göteborgs Fria

Ett år av temporära bostäder, skolkritik och sextimmarsdagar

Fler bostadslösa barnfamiljer, kulturutövare och föreningars kamp för att få behålla sina lokaler och slutet för en uppmärksammad sextimmarsdag – men kanske början för en ny. GFT plockar ut händelserna vi pratade om, och framför allt skrev om, under 2016.

BOSTÄDERNA

Våren 2016 präglades av diskussionerna kring det som har kallats temporära bostäder för nyanlända. Olika platser diskuterades på många gånger upprörda informationsmöten – med siktet inställt på första inflytt redan innan sommaren. Så blev det inte, och ännu är inga temporära bostäder i form av moduler på plats i Göteborg.

I oktober beslutades det om villavagnar på Lilleby camping för upp emot 200 nyanlända som ett slags mellanboende. Men i mitten av november saknades fortfarande 280 platser, och sovsalar diskuterades som ytterligare en tillfällig lösning.

”De vill att vi ska flytta, men var? Vi har ingenstans att ta vägen.”

Det sa Gerorgeta Baicu (Stora bilden) som i januari 2016 bodde i en husvagn nedanför Bräckeberget på Hisingen. Kommunen hade då bestämt att husvagnarna måste bort skyndsamt. I maj var GFT åter på plats i gläntan i närheten av Vårvärderstorget då Kronofogden kom till platsen för att avhysa husvagnarna.

I april 2016 fanns 712 barnfamiljer som registrerats som hemlösa eller utestängda från bostadsmarknaden i Göteborg. Det var nästan 50 fler än bara ett år tidigare. I november följde vi upp den satsning om 500 lägenheter som utlovats till bostadslösa barnfamiljer – och även om 190 familjer nu har fått förstahandskontrakt, kommer det inte att räcka.

I november skrev vi om att fler unga vuxna än någonsin i Göteborgsregionen saknar en egen bostad. Enligt Hyresgästföreningen är siffran uppe i 42 000 personer.

SKOLAN

Hösten 2015 påbörjade Skolinspektionen en tillsyn av kommunens skolor, och GFT har flera gånger under 2016 skrivit om de viten staden hotas av på grund av brister. I december sammanfattades resultaten för kommunstyrelsen, och då var tillsynen avslutad vid 59 av 100 skolenheter. Vid åtta av grundsärskolorna och tio av grundskolorna konstaterades inga brister alls. Övriga skolor fick föreläggande inom ett eller flera områden, och elva av grundskolorna och fyra av gymnasieskolorna förelades också med vite.

I januari tog stadsdelsnämnden för Västra Göteborg beslutet att avveckla Tynneredsskolan – vilket är första gången en kommunal skola stängs i Göteborg på grund av brister i läromiljön.

”Jag tycker att samhället måste se skolan som framtida infrastruktur. Har vi ingen fungerande skola får vi inget att bygga samhället på.”

Det sa Olov Agné som var en av de oroade föräldrar som skickade sina barn till lågstadiet på Karl Johansskolan i Majorna när vårterminen 2016 började. Då hade två fritidspedagoger och åtta av tio elevstödjare fått sluta vid nyår, och totalt innebar det att istället för 35 vuxna fanns det nu 25 som jobbade med barnen på lågstadiet.

ARBETET

Våren 2016 gick diskussionerna heta om försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldrecentrum. Moderaterna ville avsluta projektet i förtid, men efter votering i fullmäktige fick sextimmarsdagen vara kvar året ut. Men nu tar det stopp – trots goda resultat i följeforskarens rapporter blir en vanlig arbetsdag åter åtta timmar på Svartedalen.

I september öppnade dock Angereds stadsdelsnämnd upp för att testa arbesttidsförkortning för ett antal socialsekreterare i stadsdelen, och ordförande Ali Mooeni sa då att han hoppas på att komma igång med försöket i början av 2017.

”Vilka signaler sänder man till medarbetare och till ungdomar som ska välja utbildning? Det blir ett symbolvärde.”

Det sa Anders Wallenius, skötare inom psykiatrin som förhandlar lön för Kommunal på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i september. Anledningen var den extrasatsning på undersköterskors löner som Kommunal och SKL kommit överens om, men som arbetsgivare runt om i landet tolkade på olika sätt. Inom SU gjordes en snävare tolkning än på vissa andra platser då endast de med titeln undersköterska – inte de med likvärdiga arbetsuppgifter – fick ta del av extrapengarna.

STADEN

I maj skrev GFT om arbetet med att hbt-diplomera äldreboenden i Göteborg som just tagit sin början, efter att SDF Örgryte-Härlanda i samarbete med tre stadsdelar till tagit fram en mall för arbetet. Under hösten startade pilotprojekt enligt modellen i fem stadsdelar, där chefer och medarbetare inom ett antal äldreboenden, hemtjänster och andra verksamheter inom äldreomsorg utbildas i normkritiskt tänkande.

”Trots utredningar och kommissioner hit och dit är det fortfarande så att i svensk offentlighet och historieskrivning, tycker jag inte att någon tydligt har sagt att det här var den största kränkningen mot mötes- och demonstrationsfriheten som har gjorts i Sverige i modern tid. Och det fanns inte argument för det.”

Det sa Cecilia Verdinelli, som 2001 var aktiv i nätverket Attac, när GFT i juni uppmärksammade att 15 år har gått sedan EU-toppmötet hölls i staden.

I september blev Kåken Göteborgs första hbtq-certifierade kulturhus.

”Man kan inte gömma sig bakom att vilja bygga bostäder här – det är ju inte för dem som verkligen behöver det.”

Det sa konstnären Nils-Erik Mattsson på plats i sin ateljé på Smedjegatan i centrala Göteborg. Nya privata ägare har tagit över det gamla huset som i dag rymmer ett unikt kluster av konstnärer och kulturutövare men som inom en snar framtid kan rymma exklusiva bostäder. Gruppen på Smedjegatan vill se att kommunen tar ansvar för konstnärer att kunna verka i staden.

VÅRDEN

I mars skrev GFT om det minskade antalet BB-platser i Göteborg – på bara fem år är antalet 39 stycken färre än för bara fem år sedan. Även förlossningsplatserna har blivit färre, från tidigare 26–28 stycken, till att från år 2015 ligga på 24 stycken.

”Kalla oss till möte så vi kan berätta hur vi skulle vilja ha det och vilka det egentligen är som använder de här sprutorna.”

Det sa Mikele Yohannes, ordförande i Göteborgs brukarförening, när vi i mars skrev om den sedan länge omtvistade frågan om sprututbytesprogram i Göteborg. Kommunen har länge blankt sagt nej, men enligt ett nytt lagförslag ska landstinget ta över ansvaret för frågan.

TILLGÄNGLIGHETEN

”Det är 2016 och människor som använder rullstol kan inte gå på bio i grupp, det är skandalöst.”

Det sa Sofia Jönsson, ombudsman på DHR, förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, efter att hon i februari tillsammans med sex andra personer i rullstol hade försökt komma in på en film på Bergakungen. Men även i de största salongerna finns bara plats för fyra rullstolar samtidigt.

”Allt ska klockas och de räknar minuter.”

Det berättade Anna Bonnevier om sina upplevelser av att ansöka om assistanstimmar, när vi i december uppmärksammade den landsomfattande manifestationen till stöd för LSS. Bakgrunden är att regeringen har sagt åt Försäkringskassan att ”bryta utvecklingen” av antalet timmar inom assistansersättningen, och många har fått indragen eller kraftigt neddragen assistans som konsekvens.

MEDMÄNSKLIGHETEN

”Jag hoppas att han ska känna att vi är en stabil punkt för honom, och att han alltid ska kunna vända sig till oss om det är något han undrar över eller någonting han behöver hjälp med.”

Anita Kennedal blev tillsammans med sin man Bo Kennedal faddrar för en ensamkommande 16-åring från Afghanistan under vårvintern genom Räddningsmissionens fadderverksamhet.

Våren 2016 när kommunen höll informationsmöten om de temporära bostäder som planerades för nyanlända spreds snabbt negativa och rent rasistiska kommentarer i många stadsdelar. Men många reagerade också mot rasismen och trångsyntheten, och ville göra något för att öppna upp och hjälpa nyanlända in i stadsdelen. Ett exempel GFT skrev om är Tillsammansgruppen i Örgyte-Härlanda som startade i februari.

Under sommaren stannade initiativet Kitchen on the run till vid Masthuggskajen på sin resa genom Europa, där nya och gamla göteborgare bjöds in för att laga mat och umgås tillsammans.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu