Mandolinvirtuoser till Oceanen | Göteborgs Fria
  • Mandolin Sisters.
  • David Hansson och Thomas Hansy i The Gothenburg Combo.
Göteborgs Fria

Mandolinvirtuoser till Oceanen

Systrarna Sreeusha och Sireesha från Chennai i Indien är för första gången på turné utanför Indien. I kväll står de på Oceanens scen.

Den elektriska mandolin-duon Mandolin Sisters är unik. Systrarna Sreeusha och Sireesha är nämligen de enda kvinnliga mandolinspelarna i den traditionella genren carnatic.

Deras föräldrar uppmuntrade tidigt deras talang och efter att ha spelat mandolin sedan 5 års ålder har de utvecklat en skicklighet på sina instrument som gjort dem till en angelägenhet även utanför Indiens gränser.

Efter att tidigt fått höra deras pappa spela gitarr i hemmet var det naturligt för dem att söka sig till musiken: ”As children, when our father went to work, we would play with his guitar, but we soon realised it was too big for us. He introduced to us the mandolin and we started learning music in earnest.”

För att ytterligare utveckla sitt spel har Mandolin Sisters skolats av gurun Vidwan Sri Rudraraju Subbaraju. Deras virtuosa och intrikat sammantvinnande spel beskriver de själva som naturligt: ”We are so tuned in together that we wear matching outfits, share the same circle of friends and even play as one, our fingers sliding in perfect unison over our fret”, säger de i en intervju.

Efter att ha gett mer än 2000 konserter i hemlandet ger de sig nu för första gången ut på turné utanför Indien, och nu kommer de till Göteborg och Oceanen för en exklusiv konsert.

På scen står även lokala The Gothenburg Combo – vars repertoar innehåller allt från personliga tolkningar av spanska och latinamerikanska gitarrklassiker till egna kompositioner och tolkningar av verk från Bach till Beach Boys. I samband med att Terry Rileys epokgörande verk In C firade 50 år spelade Gothenburg Combo in en tolkning, den första som spelats in på enbart akustiska gitarrer. David Hansson och Thomas Hansy har även tolkat Steve Reich.

­­– Den minimalistiska musiken kan omfatta allt. När vi komponerar, improviserar eller vill uttrycka något så kommer det oftast ut i en minimalistisk form. Ungefär som att en bluesgitarrist eller en svensk folksångerska naturligt låter på ett visst sätt. Minimalismen har något annat än den klassiska musiktraditionens harmoniska och melodiösa fokus. Den predikar ton och harmonisk smalhet men fokuserar på det den klassiska traditionen inte prioriterar så ofta, nämligen rytmiska förskjutningar och rytmiska överlagringar. Minimalismen är den enda av dagens konstmusikaliska genrer som verkligen arbetar med sin samtid, den tar in influenser från vår tids populärmusik och omstöper dem i ny form, precis som konstmusiken gjorde 1700-och 1800-talen, säger David Hansson.

Mycket av inspirationen till deras eklektiska musik kommer från möten med musik som de gjort under sina turnéer utomlands.

– Att vara musiker är för oss att vara öppen för intryck, vilja utforska världen och söka efter nya uttryck hela tiden. Vi har framförallt lärt oss väldigt mycket av möten med musiker på våra turnéer i Sydamerika, Kina, USA, Mexico och Turkiet. Vår förra skiva, Sketches of the World, bestod just av sådana intryck från olika delar av världen, små musikaliska celler som vi sedan byggde upp helt egna ljudvärldar av, säger David Hansson.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Det våras för jazzen

Ett säkert vårtecken är Gmlstn Jazz. Under en vecka erbjuds jazz från lokala akter, men även internationella stornamn.

Med megafon som ständigt sällskap

Fem år har det tagit för Magdalena Ågren att bli färdig med soloprojektet Magnitude. ”Det tar tid att få till det rätta skitiga och skeva soundet.”

© 2021 Göteborgs Fria