Tobias Magnusson

Krönika


Tobias Magnusson
Göteborgs Fria

Laraaji är på tapeten

New age-musik kan var lika tråkigt som att stirra in i en tapet. Men Laraaji svävar högt ovan new age-träsket, skriver Tobias Magnusson, som ser fram emot hans besök på Folk.

En av höstens mest intressanta artistbokningar är utan tvekan Laraaji, som kommer till Göteborg och Folk under två kvällar. Senaste Sverigebesöket var 2015 då Laraaji turné The Peace Garden nådde hit, en speciellt utformad konsert som byggde på musik med yoga och meditativ djuplyssning.

Laraaji, vars egentliga namn är Edward Larry Gordon, spelade på New Yorks gator under det sena 70-talet. Han framförde sina meditativa stycken på en elektrifierad cittra som han använde likt ett piano. När Brian Eno hörde honom spela i Washington Square Park ville han omedelbart ge ut Laraaji på skiva, som en del i serien Ambient Music.

Resultatet blev Ambient 3: Day Of Radiance (1980), vilket är Laraajis mest uppmärksammade album. En fantastisk skiva som även är ett något apart inslag i Enos ambient-serie. Albumet är i stort sett befriat från elektroniska instrument, istället används cittra och övriga stränginstrument för att skapa kaskader av glittrande och helande toner.

Det är en av de vackraste och mest upplyftande skivor som någonsin gjorts. Med utgångspunkt i den moderna amerikanska klassiska musiken företrädd av Terry Riley och Steve Reich införlivade Laraaji även influenser från österländska musiktraditioner, och Day of Radiance har vissa beröringspunkter med gamelan-musik från Java.

New age-musik kan vara lika tråkigt som att stirra in i en tapet. Men mönstren i Laarajis musikaliska väv är aldrig tråkiga och egentligen inte upprepande, istället dras man obönhörligt in i det böljande landskap som Laraaji tecknar.

En mindre renässans för elektronisk ambientmusik och new-age musik har märkts av de senaste åren. 2015 släpptes exempelvis I’m The Center, en utmärkt samling från det hypade bolaget Light in the Attic där Laraaji är en av de medverkande artisterna. Andra skivbolag som fiskat upp godbitar från flumträsket, där mycket av new-age musiken hamnat, är Numero Group och Music from Memory.

För den som vill ha bättre koll på Laraaji inför hans kommande Göteborgsbesök (16:e, 17:e november) rekommenderas Warp-samlingen All Saints Retrospective Celestial Music 1970-2011. Även Leavin Records utgåva All in one Peace, tre återutgivningar av Laraajis musik från eran 1978-1983 är utmärkt inkörsport, den innehåller unikt material från tiden som gatumusiker. För att även få koll på hans musik i dag är samarbete med Sun Araw på Professional Sunflow (W.25TH) även den ett musikaliskt äventyr.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu