• - Det som händer i Gaza kommer väldigt nära när man själv är där utanför kusten och får uppleva hur det är att förlora sin frihet, säger Emma Ringqvist från Womens Boat to Gaza.
Fria Tidningen

”Om inget händer kommer Palestina försvinna”

I förra veckan bordades Womens Boat to Gaza av israelisk militär. Emma Ringqvist från Göteborg var en av 13 besättningsmedlemmar som hade målet inställt på Gazas kust. Istället fördes de till en israelisk hamn och fängslades. Nu är hon åter på svensk mark och berättar om sina upplevelser.

Tre krigsfartyg i horisonten. Sedan ytterligare några mindre båtar som närmade sig snabbt. I onsdags kväll förra veckan, när segelbåten Zaytouna-Oliven var på internationellt vatten 32 sjömil från Gazas kust, dök den israeliska militären upp. Militären tog först kontakt över radion. Zaytouna-Olivens kapten talade med dem. Israelerna krävde att segelbåten ändrade kurs, bort från Gaza. Kvinnorna från Ship to Gaza sade nej. Då tog sig tjugo unga israeliska soldater ombord.

– Vi visste inte riktigt vad som skulle hända. Skulle de peka på oss med vapen? Just då var jag lite orolig, berättar Emma Ringqvist.

Men männen var inte våldsamma. De tog sig ombord och styrde sedan båten till den israeliska hamnen Ashdod, norr om Gaza. De kom fram mitt i natten. Kvinnorna från Ship to Gaza visiterades och förhördes.

– Det var inget våld inblandat men det var frustrerande att militären tvingade oss att åka till Israel. Soldaterna var vänliga. De log och erbjöd oss mat och vatten under de åtta timmarna som resan tog. Det var lite som ett skådespel. Alla visste hur det skulle gå till.

Det är inte första gången som föreningen Ship to Gaza försöker bryta blockaden. Den mest uppmärksammade seglingen skedde för sex år sedan. Nio passagerare dog och ett femtiotal skadades i samband med att israelisk militär bordade konvojen. Flera försök att nå Gaza har gjorts sedan dess, utan framgång.

– Vi hade ett litet hopp om att kunna segla hela vägen fram den här gången. Det hade varit ett smart politiskt drag av Israel att låta oss göra det. Vi visste inte hur det skulle gå. Jag kände en viss oro men det skulle se väldigt illa ut för Israel om de skadade någon av oss, säger Emma Ringqvist.

Blockaden mot Gaza har pågått i drygt nio år. Israel och Egypten påbörjade den efter att Hamas tagit makten 2007. Nästan två miljoner människor är förhindrade att ta sig in och ut från området.

Enligt FN är i dag 1,3 miljoner av Gazaremsans 1,9 miljoner invånare beroende av humanitärt bistånd. Situationen förvärrades kraftigt i samband med Israels bombattacker 2014. Israel i sin tur menar att de agerar i självförsvar.

– Människorna i Gaza kan inte leva ett vanligt liv. De har ingen frihet och lever i ständig skräck med brist på mat, vatten och medicin. Fastän FN säger att det är en olaglig ockupation är det ingen regering som gör något. Det är fruktansvärt.

För Emma Ringqvist började engagemanget i Ship to Gaza i somras. Föreningen ringde och frågade om hon ville följa med på resan. Hennes seglingskunskaper skulle komma väl till pass.

– Konflikten har alltid stått mig nära hjärtat. Jag har läst om det sedan jag var liten och inget verkar ha förändrats. Det är sorgligt. Det är som att världen accepterar att det får fortgå. Jag har inte varit aktivist innan, men jag känner väldigt starkt för palestinierna och det kändes fantastiskt att kunna bidra med något. Så jag bestämde mig fort och åkte iväg.

Emma Ringqvist gick ombord i Barcelona. Sedan seglade Zaytouna-Oliven mot Korsika och vidare till Messina. Den sista etappen till Gaza skulle ta runt åtta dagar. Besättningen byttes delvis ut efter varje etapp. Under resans gång hade de kontakt med en palestinsk organisation i Gaza som förberedde deras ankomst.

– Förr har Ship to Gaza skickat större båtar med mer folk och förnödenheter. Den här gången var det bara en fredlig solidaritetsakt. En liten båt med bara kvinnor. Det enda vi hade med oss var vårt budskap, oss själva och båten som vi skulle ge till Gazaborna.

Men med 32 sjömil kvar tog det alltså stopp. Efter att ha blivit eskorterade till Ashdod ville militären att kvinnorna skulle skriva under ett papper som sa att de frivilligt lämnade Israel. Det ville Ship to Gazas besättning inte. Det var då de fängslades, utan att ha en aning om hur länge de skulle tvingas stanna.

– Det var en konstig känsla, men jag tänkte främst på dem som lever utan frihet under längre perioder. För min del var det ingen fara men jag kände ilska mot att soldaterna tagit mig dit och mot ockupationen.

Efter 15 timmar i fängelse kom beslutet. Kvinnorna skulle flygas hem redan samma natt. Emma Ringqvist landade på Arlanda i lördags. Nu är hon hemma i Göteborg igen, några dagar har gått och hon har haft tid att reflektera över den senaste veckans intensiva dagar.

– Det är skönt att vara hemma, men samtidigt är det så mycket känslor. Jag känner mig lyckligt lottad över det liv jag har. Jag har frihet och trygghet. Samtidigt känner jag mig kränkt. Förbannad över att Israel tog min frihet och med den också budskapet om hopp som vi hade med oss till Palestina. Det som händer i Gaza kommer väldigt nära när man själv är där utanför kusten och får uppleva hur det är att förlora sin frihet.

Emma Ringqvist hoppas att aktionen påminner människor jorden runt om vad som pågår i Gaza. Hon har ingen förståelse för Israels agerande och hoppas bland annat att människor slutar att handla varor från landet.

– Jag kan förstå att de vill försvara sig mot raketer och självmordsbombare. Det finns hat på båda sidor. Men att gå in och döda tusentals barn och kvinnor i Gaza, det har jag absolut ingen förståelse för. Det är inte självförsvar. Och det är Palestina som är ockuperat, inte Israel.

Vad tror du om framtiden för människorna i Gaza?

– Jag är ganska cynisk. Palestina krymper och om inget händer så kommer det att försvinna. Men jag vet också att det finns många i Israel som arbetar för ett tryggt Palestina. Människor över hela världen stöttar dem. Jag kan bara hoppas att de fortsätter och inte tystnar. Vi kommer i alla fall fortsätta att skicka båtar.

– Särskilt den yngre generationen israeler inger hopp. När de unga soldaterna tog sig ombord vår båt var det nästan som att de skämdes. En man berättade att han beundrade vår resa. Han sa att han bara gjorde sitt jobb.

Fakta: 

Emma Ringqvist

Född: 1979

Uppvuxen: Orust

Bor: Göteborg

Yrke: Musiker och lärare

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Dana Golan vågar bryta tystnaden

Intervju

I boken Bryt tystnaden, som nu släpps på svenska, berättar 145 före detta israeliska soldater om sina upplevelser från de ockuperade områdena i Palestina. Dana Golan var fram tills nyligen ordförande i organisationen Breaking The Silence som ger ut boken. För Fria Tidningen berättar hon om det som hon menar att de israeliska myndigheterna tiger om.

Fria Tidningen

Fast i ett rättslöst limbo

Intervju

I Israel lever 45 000 flyktingar från Afrikas horn i en osäker tillvaro. Vägen in i landet har stängts och det är svårt att ta sig vidare.

Fria Tidningen

”Det finns ingen rosa dörr i muren”

Intervju

Att både vara palestinier och icke-heterosexuell i Israel innebär att utsättas för ett dubbelt förtryck, det menar Alhan Jeries och Ghadir Hilmi från den palestinska queer-organisationen Aswat.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu