Romsk musik ger liv åt dans | Göteborgs Fria
  • Föreställningen Sida vid sida är en föreställning med romska och svenska musiker och dansare. Koreografen Linda Wardal har inspirerats av den romska musiken och utifrån den skapat en koreografi utifrån deltagarnas möte med varandra.
Göteborgs Fria

Romsk musik ger liv åt dans

Föreställningen Sida vid sida handlar om att skapa en föreställning tillsammans, trots att man talar olika språk och lever under olika förutsättningar. ”Det är livsviktigt att skapa möten och att främja samarbeten i den tid vi lever i just nu”, säger dansaren och koreografen Linda Wardal.

Under sin tid som volontärarbetare i Rumänien fick Linda Wardal en förståelse för romernas utsatta situation där.

– Detta var för tio år sedan och här hemma saknades kunskap om diskrimineringen av romer. När jag kom hem utbildade jag mig till dansare och arbetade som koreograf. Efter att ha sett ett gäng musiker som stod utanför Centralstationen och spelade romsk musik växte tanken på att göra ett sceniskt verk utifrån romsk musik. Efter att fått pengar till projektet anordnades audition där Göteborgsbaserade dansarna Jasmine Attié, Lovisa Baldal, Evelina Gustavsson och Nilla Björkman valdes ut.

Nästa steg var att söka efter romska musiker och genom kommunens arbete med romsk inkludering kom Linda i kontakt med Aizen Belaza, som är med i Romska rådet.

– Hon nappade omedelbart på min idé om en föreställning med romska och svenska musiker och dansare. Hennes bror Samir Mehmed är musiklärare på Bergsjöskolan och blev den första musikern som jag knöt till projektet, sedan tillkom även hans kollega Pernilla Sjövall.

Genom Samir kom Linda i kontakt med dragspelaren Roberto Blîndu Constantin, som de senaste nio åren rest fram och tillbaka mellan hemmet i Rumänien och Göteborg.

– Han är en musiker med gatan som spelplats. Han har stor erfarenhet och har spelat på mängder av festivaler och andra evenemang, men i dag försörjer han sig mestadels genom att spela på Göteborgs gator, säger Linda Wardal.

Hur har den romska musiktraditionen inspirerat din koreografi?

– Jag gillar hur dragspelet får vara med och sätta melodierna. Sedan är den romska musiken fylld av lekfullhet och spontanitet, vilket ger rum för improvisation. Romsk musik har många förgreningar och vi använder musik från bland annat Makedonien och Rumänien, säger Linda Wardal.

Situationen för romerna som lever i Sverige är svår och de senaste politiska förslagen om att förbjuda tiggeri innebär att migrationspolitiken har skruvats åt ytterligare.

– Min ambition är att fokusera på positiva saker, på möjligheter. Jag vill skapa möten och framförallt vill jag visa att det går att ta in arbetskraft i olika verksamheter. Jag har skapat en jobbmöjlighet till någon som befinner sig i min bransch och jag vill se att fler vågar ta in personer som inte nödvändigtvis kommer härifrån, förklarar Linda Wardal.

Sida vid sida framfördes under Kulturkalaset. Den fria entrén gjorde att en blandad publik tog del av föreställningen. En utmaning är nu att skapa samma mångfald i publiken på Stora Teatern.

– På en stadsfestival kommer en oväntad publik, många befinner sig i närheten och kan lockas till scenen. Till teatern är det svårare att nå ut, men vi har aktivt arbetat med att bjuda in olika grupper som vi tror kan vara intresserade av föreställningen.

Har ni planer på att turnera med Sida vid sida?

– Den här föreställningen behöver visas. Det är viktigt att visa upp romska förebilder och förhoppningen är att vi ska kunna turnera både i och utanför Göteborg, säger Linda Wardal.

Fakta: 

Sida vid sida spelas söndag, 18 september, på Stora Teatern.

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2021 Göteborgs Fria