• I Backa Teaters pjäsversion av Machiavellis Fursten skapas ett spel där sex arketyper möts i ett sagolikt renässanspalats. På bilden ses Ove Wolf, Ramtin Parvaneh, Hannah Alem Davidson, Nemanja Stojanovic, Emelie Strömberg. Musikerna är Bo Stenholm, Daniel Ekborg, Stefan Abelsson
Göteborgs Fria

”Mellanstadiet är långt ifrån paradiset för många”

Utifrån världens första chefshandbok har Backa Teater skapat en pjäs om makt. Här får mellanstadieelever möta Machiavellis Fursten, och Anna Sjövall, regissör, tror att de kan känna igen skolgårdens brutalitet. 

Fursten, skriven av italienaren Niccolò Machiavelli i början av 1500-talet, blir nu pjäs på Backa Teater. Emma Broström har stått för dramatiseringen av texten som egentligen har formen av en handbok – med kapitel som ”I vilken utsträckning furstar bör hålla sitt ord” och ”Hur man undviker att bli föraktad och hatad” – mer än en historia. Anna Sjövall står för regin, och säger att det mest speciella med att jobba med Fursten inte har varit hur gammal den är, utan just avsaknaden av dramatik.

– Det är vi som skapar dramatiken. Vi försöker utforska makten och förstå mekanismerna bakom, men med en lekfullhet som förhoppningsvis gör den rolig att titta på.

De sex skådespelarna från Backa Teater befinner sig i en scenografi som är en exakt kopia av en 1500-talsmålning, och är själva figurer från den tavlan.

– Vi gör olika kapitel, och scenerna är ganska olika sinsemellan. En är nästan som en thriller, en annan som en operascen, berättar Anna Sjövall.

Genom att publiken får möta olika arketyper som den grymme, den milde, den frikostiga och lögnaren utforskas makt från olika håll – för makt behöver inte automatiskt vara något dåligt.

– När man hör ordet makt får många ganska negativa associationer men samtidigt tror jag att alla vill ha makt på olika sätt. Vi vill vara med och bestämma och påverka, och därför ville vi också visa tjusningen med makt och maktens berusning.

Pjäsen kommer att spelas för mellanstadieelever, och Anna Sjövall hoppas att den ska leda till diskussioner mellan eleverna och de vuxna från skolan som är med och tittar. Från början var tanken en pjäs för lågstadiet men när det istället blev för något äldre elever kändes det för regissören som en väldigt passande ålder för att ta upp frågor om just makt.

– För mig är mellanstadiet en tid där skolgården kan vara ganska brutal, vem som får vara med och vem som inte får vara med, säger hon och fortsätter:

– Mellanstadiet en sådan brytpunkt. Det sägs ibland att i nioårsåldern lämnar man barndomens paradis, och mellanstadiet är nog inte paradiset för många. Men viljan att bestämma har vi med oss från att vi är pyttesmå, så visst kan man prata om makt tidigare än så.

Fursten har premiär 16 september.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Romsk musik ger liv åt dans

Föreställningen Sida vid sida handlar om att skapa en föreställning tillsammans, trots att man talar olika språk och lever under olika förutsättningar.

© 2022 Göteborgs Fria