Ernst Billgren ställer ut i källarskrubb | Göteborgs Fria
  • Stefan Karlsson står bakom Museet för dålig konst där Ernst Billgren är första konstnären att ställa ut.
Göteborgs Fria

Ernst Billgren ställer ut i källarskrubb

I en minimal källarskrubb i Johanneberg finns plats för stor konst. Ingen mindre än Ernst Billgren ställer ut när Museet för dålig konst öppnar på torsdag.

Galleristen Stefan Karlsson är sedan länge bekant med Ernst Billgren och hade inga problem att få honom att nappa på erbjudandet att var den första konstnären som ställer ut på Museet för dålig konst.

– Vi lärde känna varandra på 80-talet då Ernst gick på Valands Konsthögskola. När jag öppnade galleri Sub Bau var Ernst den första konstnären att ställa ut där, och nu får han vara först ut i källarskrubben, säger Stefan Karlsson.

De bakomliggande tankar som Karlsson har med det nya museet, stadens minsta, är att skapa diskussion om bra och dålig konst samt att diskutera samtidskonstens roll i samhället.

¬- Tendensen är att gallerierna i stan slår igen, och inga nya kommer till. Plattformarna för att visa konst försvinner allt mer vilket gör att konstlivet utarmas. Vad jag vill visa är att det går att driva ett galleri utan stora omkostnader. Källarskrubben finns i samma hyreshus som jag bor i och ingår i min hyra.

Stefan Karlsson har arbetat under trettio år som aktiv konstnär och gallerist.

– Efter så lång tid tycker jag att konsten borde letat sig upp ur källaren, skrattar Stefan Karlsson, som tillägger att han ändå gillar det här sättet att arbeta, att det är en satsning som lutar sig mot den rika undergroundtradition som funnits sedan länge i Göteborg.

Redan 1994 efterlyste Karlsson i en debattartikel större visioner och idérikedom bland stadens kulturpolitiska makthavare.

– Det saknas makthavare med visioner rörande konstens roll i samhället. När jag anordnade en debatt på Galleri Thomassen om stadens konstliv och galleridöden kom endast en politiker. Jag hade gärna sett att fler politiker kommit för att få upp frågan på agendan, säger Stefan Karlsson.

Varför namnet Museet för dålig konst?

– Jag vill föra en diskussion om bra och dålig konst. Jag ställer ut bra konst, men andra kanske tycker annorlunda. Förhoppningsvis kan jag locka en bred publik hit för att få igång samtal om konst, säger Stefan Karlsson.

Fakta: 

Museet för dålig konst

Var: Kristinehöjdsgatan 8

Vernissage: Torsdag 15 september med invigningstal av Björn Fredlund, tidigare museichef för Göteborgs Konstmuseum. Utställningen pågår till 5 oktober.

Öppettider: Onsdagar kl 12-14

Kommande utställningar: okt: Leif Elggren, nov: Jes Brinch, dec: Nadine Byrne.

Rekommenderade artiklar

Romsk musik ger liv åt dans

Föreställningen Sida vid sida handlar om att skapa en föreställning tillsammans, trots att man talar olika språk och lever under olika förutsättningar.

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2021 Göteborgs Fria