Recension


Musik
Deep Talk Artist: Amazonas Bolag: Sodamusic

  • Amazonas består av Biggi Vinkeloe, Thomas Gustafsson, Anders Kjellberg och Annika Törnqvist.
Göteborgs Fria

Amazonas får sista ordet

Kvartetten Amazonas, som debuterade 2010 med albumet Freestyle, är aktuell med sitt femte studioalbum, betitlat Deep Talk. Biggi Vinkeloe, altsaxofon och tvärflöjt, är ny medlem vilket innebär att det är första gången som Amazonas inte har en vokalist i sättningen, tidigare har Sarah Riedel och Karin Verbaan ingått i bandet.

Att ett musikaliskt samförstånd uppstått mellan Vinkeloe och Thomas Gustafsson, sopransax, är uppenbart då samspelet dem emellan känns intrikat sammantvinnat. Mad chat heter en av låtarna, vilket säger lite om hur Vinkeloe och Gustafsson bryter in i varandras spel och skapar en intensiv dialog, vem som får sista ordet är inte viktigast, att lyssna och svara på den andres spel är lika viktigt här.

Musiken som Gustafsson, Vinkeloe, Annika Törnqvist (elbas) och Anders Kjellberg (trummor) skapar känns improviserad och bygger på lyhördhet och samspel. Flera låtar på Deep talk är spirituella och organiska, lite i Don Cherrys anda, medan andra är stöpta i lätt stökig postbop-anda. Inga självklara referenser dyker upp, men Biggi Vinkeloes drömska flöjtsekvenser i den underbara My shaking hands får mig att leta upp Owen Marshalls obskyra mästerverk The naked truth i skivhyllan. Det är ett gott betyg för Amazonas; bra musik lockar till att botanisera vidare i den musikaliska djungeln.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu