Gatukonst ska förena staden | Göteborgs Fria
  • Daniel Wakeham och Tor Hedendahl är projektledare för Artscape.
  • Konstnären Hueman från San Fransisco på besök i Göteborg.
  • Huemans vägg vid Magasinsgatan påbörjades förra helgen.
  • Konstnären Bless målar på Lindholmen.
Göteborgs Fria

Gatukonst ska förena staden

Under tre och en halv vecka ska 22 platser runt om i Göteborg fyllas av konst. På Skandinaviens största gatukonstfestival någonsin är samtliga tio stadsdelar med och arrangörerna spår en framtid där färg får en helt annan plats i det offentliga rummet.

Konstnären Bless hissar upp liften för att kunna fortsätta med väggmålningen på Karlavagnsgatan på Lindholmen. Hueman följer arbetet från marken. Hon ska snart tillbaka till sin plats vid Magasinsgatan där hon påbörjade målandet redan på söndagen, men egentligen startade festivalen ARTSCAPE 2016 först på måndagen. Det är första gången hon är i Sverige för att måla, även om hon för några år sedan gjorde en resa i Europa med stopp i bland annat Berlin.

– Det är annorlunda för mig som är från San Fransisco och har bott i Los Angeles i tio år. Där finns det gatukonst överallt, här var det tills nyligen nolltolerans.

Från början fick Hueman frågan om att måla en vägg på ett 13-våningshus men det hanns inte med under veckan i Sverige. Väggen det blev nu är snarare åt det mindre hållet mot vad hon brukar måla, men den centrala placeringen gör målandet uppmärksammat.

– Vissa kommer fram och ställer frågor och väldigt många stannar och tar bilder. Det är kul, helt plötsligt när man kollar ner står alla där med sina mobiler.

Daniel Wakeham och Tor Hedendahl är projektledare för den ideella föreningen Artscape som de startade upp för två och ett halvt år sedan. Sommaren 2014 genomförde de Sveriges första gatukonstfestival i Malmö och samtidigt togs de första kontakterna inför sommarens stora projekt. Det har varit ett tidskrävande arbete då de har haft individuella kontakter med samtliga tio stadsdelar i Göteborg.

– Vi har haft tät kontakt med alla stadsdelarna och tillsammans med dem varit runt och tittat och fått historierna om områdena berättade för oss för att kunna välja ut rätt yta för rätt konstnär, säger Tor Hedendahl.

Att jobba med varje stadsdel individuellt är helt nytt för Artscape, och Daniel Wakeham säger att det har varit något av det mest intressanta – att få till lösningar för varje unik stadsdel.

– Den här typen av projekt blir ofta satta i en stadsdel, ibland är det bara i någon förort, eller så är det bara i centrum. Inget annat projekt har lyckats få ihop en hel stad på det här sättet tidigare.

Bara arbetet med att hitta bra väggar och ytor för de 19 olika deltagande konstnärerna från världen över har tagit lång tid. Hjällbobron, Lundbybadet, Tynneredsskolan och Andra Långgatan är exempel på de platser som valts ut. Vad de tittar efter varierar mycket.

– Vi har konstnärer som målar på vägg, men vi har också konstnärer som gör skulpturer och då är det en yta man letar efter istället. Vissa har inget emot när det är stora fönster för att de kan arbeta runt dem, medan andra bara vill ha en helt slät vägg, förklarar Tor Hedendahl.

Under ungefär tre och en halv vecka skapas konsten och under Göteborgs Kulturkalas kommer guidade turer att erbjudas. Men också därefter finns konsten kvar.

– Det är ett krav från vår sida. Vi jobbar inte med tillfälliga målningar utan det måste få lov att ta sin rätta plats i stadsrummet, annars är vi inte med, säger Daniel Wakeham.

På frågan om vad de tror om framtiden för gatukonsten är de båda övertygade om att vi bara har sett början. Daniel Wakeham säger att det är en väldigt spännande period att jobba i nu.

– Om tio år kommer vi att titta tillbaka på det här och tänka oj, behövde de jobba med sådana problem? Nolltolerans kommer att kännas som 1700-tal, och det kommer att vara en helt annan attityd till färg i det offentliga rummet.

Fakta: 

ARTSCAPE 2016

Konstnärsdrivna organisationen Artscape har gjort urvalet av konstärer, men hela projektet genomförs i samverkan med Göteborgs stad.

En digital karta med samtliga platser kan du hitta på: www.goteborg.se/artscape

Rekommenderade artiklar

© 2021 Göteborgs Fria