Festivalen som vill visa en vackrare del av musikbranschen | Göteborgs Fria
  • För Avantgardet har det varit ett intensivt år. Sällskap på Festival Del Mar har de bland annat av Alice b (överst till höger) och Lilla Lovis.
Göteborgs Fria

Festivalen som vill visa en vackrare del av musikbranschen

En scen där inte sponsorerna styr, endast vegansk mat serveras och där platsen blir som en egen – magiskt vacker – liten värld. Så beskriver arrangören Adam Wallman Festival Del Mar som i år går av stapeln på Asperö för femte året.

I maj bjöds det in till förfest i Stockholm, helgen som gick var det Malmös tur. Uppladdningen inför årets Festival Del Mar till helgen är i full gång.

– Hela tänket med festivalen är att förena människor och få folk att hänga. Vi brukar tömma Långgatorna och nu tänker vi tömma Möllan och Söder också, säger Adam Wallman.

Att just Asperö som plats är väldigt viktig, och betyder något mer än bara mark att bygga upp festivalen på, märks tydligt. Adam Wallman beskriver det som festivalens lunga och lever – och som en egen liten värld.

– Det så otroligt vackert. Öborna är så himla tillmötesgående som ställer upp och hjälper till, vi är beroende av dem.

Till årets femårsjubileum har festivalen bland annat blivit helt vegansk, en ny camping nere vid vattnet har öppnats och akterna är något större än tidigare år. Men grundtanken med festivalen är densamma.

– Vi vill vara en festival där nya band får möta en lite större publik, och får se att det faktiskt finns vackrare delar av musikbranschen också. Den största skillnaden mot större aktörer är att vi är helt oberoende av till exempel sponsorer, det är festivalbesökarna som avgör.

Adam Wallman nämner Malmöbandet Hater, Agent blå och Jonas Lundqvist som några av årets bokningar. Och så en av skivorna som snurrat mest hos honom själv under året: hyllade debutalbumet För många dyra skor och döda ögon med Avantgardet. För Avantgardets Rasmus Arvidsson lockar Festival Del Mar och Asperö just för att det erbjuder något unikt.

– Man har inget backstage-pass, efter spelningen är du bara en vanlig festivalbesökare. Jag ser fram emot att verkligen få möta människor.

På festivalspelningen på Asperö utlovas framförallt en filter-fri ärlighet.

– Om vi inte kan spela världens svåraste gitarrsolo så försöker vi inte att göra det heller. Men att vi älskar musiken och har roligt på scenen, det går inte att ljuga om sådant.

Samma ärlighet som genomsyrar skivan, där varje låt berättar en del av historien om flytten från Sverige till missbruk och skulder i London, är också vad han tror har bidragit till genomslaget.

– Precis varenda detalj är sann, som vad min drugdealer hette till hur mycket pengar jag var skyldig. Kanske hade det passat bättre att ändra till ett annat namn, men jag var tvungen att göra något ärligt, jag kunde inte göra något annat.

Redan nu är Avantgardet igång med nästa skiva med planerat släpp i början av nästa år, och som blir en uppföljning av den första. Planen har hela tiden varit att de skulle komma nära varandra i tid och Rasmus Arvidsson ser det egentligen som en slags dubbelskiva. Det höga tempot har på sätt och vis sin förklaring i hans bakgrund.

– Det har gått jättefort. Ibland när jag funderar på hur en spelning gick, måste jag komma ihåg att det bara var ett och ett halvt år sedan jag låg i en lägenhet efter en överdos och inte ens kunde skicka ett sms. Jag har hittat en harmoni i tillvaron som jag inte har haft innan, och framgång och recensioner betyder inte allt då heller.

Och Festival Del Mar är inte bandets enda Göteborgs-festival. Om några veckor väntar en spelning på Way out West för Rasmus Arvidsson och Avantgardet.

– Jag har alltid haft Göteborgs-scenen som min enda och största inspirationskälla. Visst skulle en USA-turné vara stort men för mig är detta det största som kan hända.

Fakta: 

Festival Del Mar

29–30 juli på Asperö i Göteborgs södra skärgård. Spelar gör bland andra Avantgardet, Makthaverskan, Jonas Lundqvist, Lilla Lovis och Alice b.

För mer info: festivaldelmar.se

Rekommenderade artiklar

Gatukonst ska förena staden

Samtliga stadsdelar i Göteborg ska fyllas av ny konst under Artscape 2016 – Skandinaviens största gatukonstfestival.

© 2021 Göteborgs Fria